Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Olaszországban is tartanak a járvány második hullámától

Szépen lassan megkezdi a karantén feloldását Európa egyik korábbi járványgóca, Olaszország, ahol egyes gyárak már újraindultak, az emberek kimehetnek a parkokba, és a nagyszülők is újra magukhoz szoríthatják unokáikat.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány február 21-én ütötte fel a fejét először Olaszországban, az azóta eltel két és fél hónap során pedig nem kevesebb mint 29 ezer olasz állampolgár életét követelte Az országban szerencsére sikerült annyira laposítani a járványgörbét, hogy a kormány hétfőtől kezdődően fokozatosan megkezdte a normális élet helyreállítását az országban.

Az új szabályok értelmében 4.5 millió olasz térhetett vissza a munkába, az építkezési munkálatokat újra folytathatják, a rokonok újra találkozhatnak egymással, és ami néhány ember szerint a legfontosabb: újra kinyitottak a kávézók. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

„Ez az első rendes kávém az elmúlt 8 hétben. Talán ez az, amit ezidő alatt a leginkább hiányoltam. A presszók a sarokkövei a szociális életünknek, ezért traumával ért fel számunkra a bezárásuk”

mondta Riccardo Monti, egy e-kereskedelmi cég vezetője.

Sok engedményt kaptak így az olaszok, ám azért nem minden szabályt szüntettek meg, mivel továbbra is közfélelem uralkodik egy második hullám kapcsán. A jelenlegi adatok biztatók a korábbi nehéz napokhoz képest, a „nyitás” napján már „csak” 195 halálos áldozatot regisztráltak az országban.

Habár Olaszország a második világháború óta nem tapasztalt recesszió felé kullog, a kormány csak fokozatosan tudja enyhíteni a korlátozásokat, mert még mindig 1000 feletti új esetet érzékelnek. Giuseppe Conte miniszterelnök ennek kapcsán kiemelte, ha el akarják kerülni a „fájdalmas visszalépést”, akkor teljes együttműködés, és a szokásosnál is nagyobb felelősségvállalás szükséges.

Eközben Németországban is kezd újraindulni az élet:

https://liner.hu/nemetorszagban-ujranyithatjak-az-osszes-uzletet-es-a-bundesliga-is-folytatodhat/