Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Szoftverhiba miatt sokkal több időt töltöttek börtönben az elítéltek, mint amennyit valójában kellett volna

Az Arizonai Büntetés-végrehajtási Intézetben (ADC) dolgozó, neve elhallgatását kérő forrás szerint több száz elítélt még szabadon bocsátása után is a rácsok mögött ült, mivel a rendszer hibásan értékelte ki a helyzetüket.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ADC több mint 24 millió amerikai dollárt költött az úgynevezett Arizonai Büntetés-végrehajtási Informatikai Rendszerre (ACIS), melynek üzembe helyezése 2019 novemberében történt meg annak ellenére, hogy rengeteg bugot és problémát észleltek rajta.

A KJZZ hírportálnak nyilatkozó forrás elmondása alapján a rendszer beiktatása óta több mint 14 ezer hibát jelentettek, a javítást azonban még úgy sem végezték el, hogy tudták, a börtönlakók többsége az eredetileg kiszabott büntetéshez képest jóval több időt töltenek el az intézményben a bug miatt. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

2019 júniusában Arizona államban érvénybe lépett az SB 1310 nevű rendelet, melynek értelmében a kábítószer-kereskedelemhez és drogfogyasztáshoz köthető bűnelkövetők esetében 30 százalékkal lerövidült a rácsok mögött eltöltött idő hossza.

Az ACIS rendszerbe azonban nem táplálták be az új törvényt, ezáltal képtelen kiszámítani a rabok fogvatartási idejét, így lényegében sokkal tovább bűnhődnek, mint amennyit valójában kellene.

A forrás szerint a börtönőrök és a végrehajtási intézetben dolgozók is tudnak a hibákról, elhárításukon viszont senki sem dolgozik. Az eddigi információk alapján arra lehet következtetni, hogy 773 esetben jártak el tévesen, ám a valós számok ennél sokkal magasabbak.

„Egyszerűen képtelenek vagyunk rábukkanni az érintett rabokra, és nem tudjuk őket kihozni a börtönökből. Sajnos a rácsok mögött ragadtak, és fogalmuk sincs arról, hogy igazából már régen szabadon lehetnének” – mondta a forrás a lapnak adott interjújában.