Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,13 Ft
Euró
390,73 Ft
Font
456,86 Ft
Bitcoin
61,797 $

A COVID-19-fertőzést követő ötödik hónap után is lehetnek gondok a szaglással és ízleléssel

A kanadai kutatók arról számoltak be, hogy hónapokkal a koronavírus-fertőzés után is érzékelhető a probléma a szaglás és az ízlelés körül.

Külföld

A T-800-as

Szerkesztő

A tanulmányt a Quebeci Egyetem készítette el, melyben összesen 813 egészségügyi dolgozó vett részt, akiknek a COVID-19 tesztje pozitív volt. Az ebbe a csoportba tartozókat megkérték, hogy egy 0 és 10 közötti skálán rangsorolják a szaglásukat és az ízlésüket.

Emellett néhányukat megkérték, hogy otthoni teszteket is végezzenek ezen érzékek további értékelésre, hogy a lehető legrelevánsabb eredményeket kapják. A kezdeti fázisban, amikor még „friss” volt a fertőzés, a felmérésben résztvevők több mint 70%-a számolt be a szaglás elvesztéséről. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

Ugyanez az ízlelés elvesztése kapcsán 65% volt, tehát sokaknak az ízleléssel akadtak gondjaik – derült ki az Amerikai Neurológiai Akadémia által kiadott előzetes eredményeiből. Öt hónappal később, amikor a vizsgálatban résztvevők otthoni teszteket végeztek, 17%-uk mondta azt, hogy még mindig fennáll a szagvesztés.

A csoportban lévők 9%-a mondta azt, hogy tartós ízlelési gondokkal küzd, ami szintén nem egy elhanyagolható szám. A tanulmány arra mutatott rá, hogy az eredmények szerint a szaglás és az ízérzékelés romlása hosszabb távon is fent képes maradni azoknál, akik COVID-19 fertőzöttek lettek.

Az oltásigazolás jelenti Izrael számára a normális élethez való gyors visszatérést

A kutatók hangsúlyozták, emiatt is fontos a fertőzött emberek nyomon követése, és további kutatásokra van szükség, hogy a fertőzéshez kapcsolódó neurológiai problémákat fel tudják tárni, és azoknak mértékét képesek legyenek meghatározni.

A teljes tanulmányt az Amerikai Neurológiai Akadémia éves találkozóján mutatják be, ami április 17. és 22. között kerül megrendezésre – olvasható a CNN cikkében.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.