Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,52 Ft
Euró
388,69 Ft
Font
453,43 Ft
Bitcoin
61,542 $

Emelkedett az olaj ára, tovább drágulhat a benzin a globális krízis miatt

Hétfőn ismét jelentős mértékben megnőtt a kőolaj globális piaci ára, miután az Egyesült Államokban a texasi havazások és hóviharok következtében felélénkült az energiahasználat.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A kőolaj hordónkénti ára 55 centtel 63,46 dollárra emelkedett, ami 0,9 százalékos növekményként értékelhető az előző heti mérsékelt csökkenéshez képest – írta a Reuters hírügynökség.

Az áremelkedést a Goldman Sachs befektetési bank előzetes becslései is befolyásolták, ők ugyanis második negyedévre 70 dollárt, míg harmadik negyedévre 75 dollárt jósoltak, ami drasztikusan magas értéknek számít. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

A texasi abnormális hidegek miatt az államnak közel 4 millió hordó per nap nyersolaj- és 21 milliárd köbméternyi földgáztermelést kellett határozatlan időre felfüggeszteniük, ami jelentősen kihatott a gazdaságra.

Ahhoz, hogy újraindulhasson a rendszer, az olajmezőkön és erőművekben dolgozó személyzetnek hosszú napokra lesz szüksége, ezáltal csak következő hónap elejére állhat vissza a termelés a normális kerékvágásba, és akár három hetet is igénybe vehet, amire be tudják magukat hozni, és redukálják a veszteségeket.

Hosszabb távon az amerikai olajtársaságok tőkekiadásainak csökkenése ebben az évben visszafogta a termelési tevékenységéket, így világjárvány előtti szinteken maradhat a kőolajfúrás mértéke.

Az amerikai áremelkedés a globális piacra is hatással lehet, így az őszi kedvező olajárak után Európában, így hazánkban is további drágulásokra számíthatunk.

Kína útjára indította a Csang'e-6 szondát a Hold sötét oldalának tanulmányozására

A cél, hogy felfedezzék a Hold sötét oldalát.