Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,76 Ft
Euró
390,96 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
61,413 $

Ingyenessé tették a NASA lélegeztetőgépét a gyártók számára

A VITAL elnevezésű létfontosságú készüléket a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal mérnökei mindössze 37 nap alatt tervezték meg.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Mint arról már korábban beszámoltunk, a NASA kutatói egy könnyen összeszerelhető, magasnyomású lélegeztetőgépet készítettek a pasadenai laboratóriumukban. Azóta már átestek az első hivatalos teszteléseken is, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) pedig jóváhagyta az eszköz használatát.

Míg a kórházakban egyre nagyobb nyomás nehezedik az egészségügyi dolgozókra a hiánycikknek számító védőfelszerelések és lélegeztetőgépek miatt, addig a NASA találmánya jelentős módon elősegítheti ezek pótlását. Az új szabványukat és a tervrajzokat mostantól teljesen ingyenessé tették, így a költséghatékony életmentő készüléket bármelyik gyártó számára elérhető lesz. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A NASA-hoz tartozó JPL-Caltech fejlesztői csapata rendkívül büszke az általuk megalkotott lélegeztetőgépre. Az első prototípus sikeres beüzemelése után pár nappal már széles körben elkezdődhet a készülékek gyártási folyamata szerte az országban.

„Most, hogy meg van a formatervünk, az útmutatókat az egészségügyi közösség számára elérhetővé tesszük, így a beteghez a lehető leggyorsabban eljuthatnak ezek a gépek.”

mondta Fred Farina, a Caltech innovációs vezetője.

A NASA lélegeztetőgépe sokkal kevesebb alkatrészből tevődik össze, ezért a legyártása is jóval gyorsabban elvégezhető a drágább és összetettebb készülékekhez képest. Az életmentő eszközök élettartama csupán három vagy négy hónap, tehát véglegesen nem helyettesíthetik majd az eddig használt kórházi szerkezeteket, azonban remek pótlásként szolgálhatnak hiány esetén.

Közben Magyarországra is megérkezett az egyik új koronavírus-teszt:

https://liner.hu/mar-hazankban-is-elerheto-a-leheto-legpontosabb-koronavirus-teszt/

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.