Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,76 Ft
Euró
390,96 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
61,413 $

Franciaország kísérletezni fog a fesztiválokkal nyáron, szigorú korlátozásokkal

Bejelentette csütörtökön a francia kulturális minisztérium, hogy a nyáron engedni fogják a fesztiválok megrendezését a koronavírus-járvány ellenére, ám szigorú keretek közé tervezik szorítani a részvételt és a működést.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány és az annak megfékezésére bevezetett korlátozások miatt bizonytalanná vált a legtöbb fesztivál jövője. A tavalyi fesztiválszezon során jóformán minden elmaradt világszerte, és a rendezvényszervezők nagyon súlyos veszteségeket kényszerültek elkönyvelni a pandémia miatt.

Franciaországban sincs ez másképp, amely híres a nyári fesztiváljairól, legyen szó jazzről, elektronikus zenéről vagy lokális mulatságokról. A jelenleg hatályban lévő korlátozások azonban meglehetősen megkötik a szervezőket, akiknek már rövidesen el kell kezdeni szervezni, ha nyárra megfelelően működő fesztivált akarnak. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A francia kulturális minisztérium ezt a gordiuszi csomót kívánta feloldani a legújabb közleményével, melyben megerősítette: engedélyezni fogják a fesztiválok megrendezését – írja a France24. A fesztiválszervezőknek viszont nem elégedettek maradéktalanul, mivel a korlátozások között például egy 5000 fős létszámlimit is szerepel, valamint a közönségnek amennyiben lehetséges, végig ülnie kell, legyen szó kültéri vagy beltéri fesztiválokról.

Az Eurockéennes fesztivál például még 2019-ben 128 000 látogatót fogadott, és már 2021-re bejelentették a (lehetséges) fellépőket, akik között olyan nemzetközi sztárok szerepelnek, mint a Muse, DJ Snake vagy a Massive Attack. Jean-Paul Roland, a fesztivál igazgatója finoman szólva sem fogadta kitörő örömmel a döntést:

„Teljesen lesokkolódtunk. A We Love Green fesztivál már készített erről korábban egy felmérést, ahol a válaszadók 85 százaléka jelezte, amennyiben ülnie kell végig, nem fognak részt venni” – mondta, a nemzetközi sztárok beszervezésére vonatkozóan pedig hozzátette: „ha mindössze 5000 ember lesz, mégis ki fog eljönni?”.

Kérdéses, hogy a döntést később visszavonja-e a kulturális minisztérium a járványhelyzetre tekintettel, kiindulva abból, hogy Franciaországban továbbra is szigorú intézkedések vannak hatályban, mint este 6-tól kezdődő kijárási tilalom, a vendéglátás teljes bezárása és a rendezvények megengedhető létszámának 1000 főben való maximalizálása.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.