Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

87 milliárd forint jut jövőre közétkeztetésre

A hazai élelmiszerek arányát pedig 60 százalékra emelik.

...svg content...Fotó: Unsplash/Isabella and Zsa Fischer
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Jövőre 56 milliárd forinttal több jut közétkeztetésre, mint 2010-ben: a kormány 2022-ben 87 milliárd forintot fordít a gyerekek ingyenes és kedvezményes étkeztetésére – jelentette be Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Felcsúton.

Sölch Gellért a X. OKÉS Országos Közétkeztetési és Szakácsverseny díjátadóján hangsúlyozta: a kormány megalkotta a speciális étrendi szabályokat a közétkeztetés számára, hogy a speciális és diétás igényű gyerekeket is biztonságosan el tudják látni ételekkel. Soron kívül Orbán Viktor mélységesen elítéli Magyar Péter szavait

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy talán a közétkeztetés változásának, az iskolagyümölcs és -zöldség, az iskolatej programnak, valamint az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének is köszönhető, hogy hazánk a húsfogyasztást tekintve az uniós átlaghoz viszonyítva négy helyet javítva negyedik helyen áll, halfogyasztásban ötödik, a tejtermékek fogyasztásában pedig második az unióban.

Sölch Gellért megjegyezte, hogy kiemelt cél a hazai alapanyagok közétkeztetésbe juttatása is, ezért jövőre a hazai élelmiszerek arányát 60 százalékra emelik, míg egy évvel később ez 80 százalék lesz.

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a versenyre több mint húsz csapat nevezett, a döntőben hét csapat mérte össze tudását. A versenyzőknek adagonként 450 forintból kellett ételsort összeállítaniuk és kötelező volt bármilyen bio minősítésű alapanyagot, 20 százalékos bio tejfölt és bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyes terméket az ételkészítés során felhasználniuk.

A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tankonyháján rendezett verseny témája a fenntartható jövő volt, így az edények, tányérok és az evőeszközök is lebomló anyagokból készültek.

A verseny győztese a gyermekzsűri szerint a Keszi Konyha (Horváth Erika és Reinhardt Tiborné) lett. A szakmai zsűri döntése értelmében a szakácsverseny harmadik helyezettje a Beszt-A-Team (Besztercán János és Aschenbrenner Attila) lett, második helyen végzett az Escobar csapat (Herczku Attila és Sas Norbert), míg a győztes a Hegylakók – Lifestyle Hotel Mátra csapata (Fodor Szabolcs és Simon András).

(MTI)