Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,82 Ft
Euró
392,02 Ft
Font
466,76 Ft
Bitcoin
58,008 $

7.2-es erősségű földrengés rázta meg Japánt, cunamira is kiadtak riasztást

A szombati nap folyamán súlyos földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét helyi idő szerint este hat óra magasságában.

...svg content...Keszennuma, 2011. április 4. A japán parti õrség tagjai kimentenek egy háztetõ darabján sodródó kutyát két kilométerre a japán partoktól Keszennuma város közelében 2011. április elsején. Az állatot minden bizonnyal a március 11-én bekövetkezett cunami sodorta ki a nyílt vízre. A kétéves, Ban névre hallgató ebet április 4-én vehette át gazdája, egy ötvenes éveiben járó nõ Keszennuma állatmenhelyén. (MTI/EPA/Japán parti õrség)
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Mint arról a Channel News Asia is beszámolt, Richter-skála szerinti 7.2-es erősségű földrengés sújtotta Japánt, egészen pontosan az északkeleti partvidékét.

A Japán Meteorológiai Ügynökség elmondása szerint a földrengés 60 kilométeres mélységben következett be Mijagi prefektúrától nem messze lévő vizeken. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

A JMA ezen felül cunami veszélyéreis kiadtak riasztást, amely akár az egy méteres magasságot is elérheti. A földrengés pont arra a régióra csapott le, amely a 2011-es súlyos földrengésnek és cunaminak az áldozata is lett.

A helyi médiára támaszkodva a Sydney Morning Herald arról számolt be, hogy a rengéseket még Tokióban is lehetett érezni, és a rengés epicentruma Isinomakitól mintegy 27 kilométerre keletre volt.

A japán közszolgálati NHK szolgáltató pedig mindenkit arra figyelmeztetett, hogy a partvidék közelébe se menjenek, ameddig a veszély el nem múlik, valamint megerősítették, hogy egyelőre súlyos károkról nem tudni.

Az eset kapcsán egyelőre két sérültről tudni, egy hetvenes éveiben járó nőről, aki a rengés következtében elesett és fájlalta a vállát, valamint egy nyolcvanas éveiben járó férfiról, aki pedig a fejét verte be – írja az NHK.

A Tohoku Electric Power megerősítette, hogy egyelőre felfüggesztették az Onagawai Atomerőmű működését, és kivizsgálják, hogy a rengés okozott bármi rendellenességet. A Tokió Electric Power pedig szintén vizsgálatot indított, hogy a 2011-es rengés során súlyos károkat szenvedő Fukushimai Atomerőműben keletkeztek-e károk.

Mijagi prefektúra egyes részein tapasztaltak áramkimaradásokat is – erősítette meg a Tohoku. Az NHK pedig már hozzátette, hogy a Shinkasen nagy sebességű vonat közlekedését is ideiglenesen felfüggesztették.

A japán közszolgálati hírszolgáltató azt is megerősítette, hogy a szintén Mijagi prefektúrában található Sicsigama városában 6765 ház evakuálását rendelték el, mely több mint 18 ezer embert érint. Ideiglenesen 14 befogadóhelyet nyitottak meg az evakuálni kényszerülők számára. Jamamoto városban 800 házat, Vatariban pedig 2527 házat evakuáltak a biztonság kedvéért.

Időközben a Japán Metorológiai Ügynökség jó hírekkel tudott szolgálni, ugyanis megerősítették, hogy enyhítik a cumani veszélyre kiadott figyelmeztetést, mivel nem áll fent nagy valószínűsége, hogy egy esetleges szökőár nagy károkat fog okozni.

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.

Lezuhant a Gazprom egyik utasszállító repülője Moszkva közelében

Tesztrepülés közben lezuhant egy Szuhoj utasszállító repülőgép Moszkva közelében, a fedélzeten tartózkodó három fős személyzet sorsa egyelőre ismeretlen.