Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

650 tudósból álló csoport kéri: ne égessünk el több fát az energiatermelés érdekében

Fotó: Unsplash/Lukasz Szmigiel
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

650 tudós most egy emberként kéri a világot, hogy ne égessünk el több fát az energiatermelés érdekében, mivel ezzel a vadvilág számára létfontosságú élőhelyeken pusztítunk el.

A Guardian jelentése szerint több mint 650 tudós fogott össze, hogy a biológiai sokféleséggel foglalkozó 15. koppenhágai csúcstalálkozó előtt arra kérjék a világ vezetőit, hagyjanak fel a fák energetikai célú égetésével, ugyanis ezzel értékes és a vadvilág számára létfontosságú élőhelyeket pusztítunk el.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Az ENSZ csúcstalálkozójára készülve a tudósok azt mondják, minden országnak sürgősen fel kell hagynia az erdei bioenergia hő- és villamosenergia-termelésével, ugyanis ez egy az egyben aláássa a korábban kitűzött nemzetközi éghajlat- és természetvédelmi célokat; alternatívaként pedig a megújuló energiaforrásokat, így például a szél- és napenergia használatát javasolják.

A tudósok csoportja egy közös levelet küldött többek között Joe Bidennek, Rishi Sunaknak és az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címezve, melyben leszögezik, hogy a bioenergiát tévesen titulálják “szén-dioxid-semlegesnek”, s egyre több ország támaszkodik az erdei biomasszára a nettó nulla károsanyag-kibocsátásra vonatkozó célok elérése érdekében.

A levélben arra is kitértek, hogy ha a globális vezetők a montreali csúcstalálkozón megállapodnak abban, hogy 2030-ig megvédik a szárazföld, valamint a tengerek 30 százalékát, úgy a biomasszából előállított energiára történő támaszkodás megszüntetésére vonatkozó javaslatot is el kell fogadniuk.

Rámutattak, amennyiben ez a gyakorlat mégis folytatódik, úgy ez teljes mértékben alááshatja az éghajlat-változási konferenciákon tett kötelezettségvállalásokat. A tudósok azt is hangsúlyozták, hogy a fák bioenergia céljából történő kivágása olyan szén felszabadulását eredményezi, melynek az erdőkben kellene lennie elzárva, így tehát csak növeljük a kibocsátást, és “szénadósságot” termelünk, mely közlésük szerint csak évtizedekkel, sőt, évszázadokkal később térül meg, amikor a fák újra megnőnek.