Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $
Fotó: illusztráció | unsplash

55 éve koncertezett utoljára a The Beatles, egy tetőn kerítettek rá sort

Szerző: Bense Róbert

1969. január 30. különleges nap volt a legendás zenekar életében.

Bense Róbert

2024. január. 30 - 20:49

Csupán egy maroknyi szerencsés láthatta és hallgathatta testközelből a The Beatles utolsó fellépését, ám mivel a koncertet remek minőségben rögzítették az utókor számára, ezért azóta százmilliók nézték meg az elhíresült felvételt. A zenekar tagjai valami különlegeset szerettek volna, ezért nem mindennapi helyszínként végül a saját vállalatuk irodaházának tetején léptek fel.

A szervezés korántsem ment gördülékenyen, hiába volt ugyanis kezdetben lelkes a banda, az ötleteket sorra vetették el, a tetőkoncert pedig majdnem meghiúsult az utolsó pillanatokban, hiszen állítólag sem George Harrison, sem pedig Ringo Starr nem akart részt venni benne. John Lennon aztán pontot tett a vita végére, így mégis kezdetét vehette az előadás. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Az időjárás korántsem volt ugyanakkor kegyes a tagokhoz, mindössze 7 fok volt a londoni ház tetején, ezért aztán John Lennon Yoko Ono bundáját kérte kölcsön, Ringo Starr pedig akkori feleségének esőkabátjában játszott. A vállalat egyik alkalmazottja később cigarettákat gyújtott meg, hogy George Harrison melegíteni tudja az ujjait – idézte fel különleges pillanatot a magyar The Bits emlékzenekar.

Hogy mennyire nem volt zökkenőmentes a koncert, jól jelzi, hogy John Lennonnak súgóra volt szüksége, és több hibát is vétett a szövegekben, mivel egyszerűen nem emlékezett azokra. Ez nem is túl meglepő, hiszen közel két és fél év telt el az utolsó közös fellépésük óta, amit San Franciscoban tartottak, az USA-turnéjuk befejező állomásán.

A Tetőkoncertből végül egy 21 perces film is készült, a tagok célja azonban maradéktalanul nem teljesülhetett, hiszen a 42 perces előadást hosszabbra tervezték, csakhogy egyre több bejelentés érkezett a környékről csendháborítás miatt, így a rendőrség idejekorán véget vetett az eseménynek.

A hatóságok mindazonáltal még így is elnézőek voltak, lévén a The Beatles-ről volt szó. Alig több mint egy évvel korábban a Jefferson Airplane csupán egyetlen dalt tudott befejezni egy New York-i szálloda tetején, mielőtt a rendőrök lecsaptak volna az engedély nélkül „zajongókra”.

A The Beatles ezt követően még kiadott egy nagylemezt, a Let It Be néhány héttel a zenekar felbomlását követően, 1970. május 8-án került a lemezboltok polcaira. Az album utolsó szerzeménye a Get Back volt, melynek végén John Lennon társai nevében is elbúcsúzik a közönségtől: „A saját magunk, úgysmint a zenekar részéről szeretnék köszönetet mondani és remélem, átmentünk a meghallgatáson”.

Ezzel azokra az időkre céloztak, amikor a The Beatles még egyáltalán nem volt ismert, a meghallgatásokon pedig sorra hasalt el a banda. Végül aztán mégsem adták fel, ennek eredménye pedig a mai napig hatással van a legkülönbözőbb zenei irányzatokra. Noha a tetőkoncert nem a zenekar legsikeresebb pillanatait idézi, inkább a tagok egyfajta utolsó próbálkozásának tűnik a közös zenélésre, mégis bevonult a történelembe: