Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,72 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
463,05 Ft
Bitcoin
67,388 $

Már 500-nál is több haláleset kötődik a mekkai zarándoklathoz

A rendkívüli hőség számos halálesetet és megbetegedést eredményezett a múlt pénteken kezdődött mekkai zarándoklaton, a haddzson.

...svg content...Fotó: Unsplash/Haidan
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A szaúdi hatóságok által közzétett adatok szerint a hőmérséklet Mekkában és környékén elérte az 52 Celsius-fokot, miközben több százezres tömeg gyülekezett a mekkai nagymecsetnél kedden.

Az extrém időjárási körülmények komoly kihívást jelentettek a zarándokok számára, különböző országokból érkező jelentések alapján eddig 577 külföldi zarándok vesztette életét, közülük 323 egyiptomi állampolgár volt. Emellett indonéz, szenegáli, iráni, tunéziai és jordániai áldozatokról is beszámoltak az illetékes hatóságok és hírügynökségek. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A halálesetek pontos oka egyelőre nem tisztázott, ám feltételezhető, hogy a szélsőséges hőség jelentős szerepet játszott bennük, írja az MTI. A szaúdi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint idén több mint 2700 zarándokot kellett ellátni hőséggel kapcsolatos tünetekkel, azonban véleményük szerint a halálesetek és megbetegedések száma nem haladta meg jelentősen az előző évek átlagát. Tavaly a zarándoklaton résztvevők tíz százaléka szenvedett hőgutát.

A mekkai zarándoklat minden évben komoly logisztikai felkészülést igényel a szaúdi hatóságoktól. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a biztonság és a tömegkezelés javítása érdekében, többek között mesterséges intelligencia alkalmazásával, ennek ellenére a haddzsok során rendszeresen történnek tragédiák, részben a szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

Idén a zarándoklaton több mint 1,8 millió hívő vett részt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldi volt. A zarándokok gyakran évekig várnak arra, hogy részt vehessenek a haddzson, mivel az engedélyeket a szaúdi vezetés országonkénti kvóták alapján osztja ki.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.