Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,708 $

3000-nél is több beruházást emelt ki a kormány

A Stop! Kiemelt beruházások akciócsoport szerint felül kell vizsgálni a kiemelt beruházásokat, ugyanis ma már bármi lehet az, amit a kormány annak ítél meg. 

Fotó: MTI/Soós Lajos
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

2006 óta van érvényben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény, amelynek értelmében a kiemelt beruházások mentességet élveznek a műemléki, környezetvédelmi és egyéb hatósági, helyi önkormányzati szabályok alól. 

2006 és 2010 között mindössze 24 hasonló volt, azonban 2010 óta ez a szám meghaladta a 3000-et.  Soron kívül Gyújtogatás áldozatai lettek a Fidesz választási plakátjai

Kezdetben a kiemelt beruházások útépítések és vasúti infrastruktúra-fejlesztések voltak, majd megszaporodtak a sportberuházások, és egy-egy kulturális és oktatási beruházás is helyet kapott. 

A jelenlegi gyakorlat szerint ma már bármi lehet kiemelt beruházás, amit a kormány annak ítél meg. 

A Civil Kollégium Alapítvány Rendszerszintműhelye a Huszonkettesek Építészcsoporttal tartott demonstrációt és sajtótájékoztatót a Budai Várban, és kezdeményezték ezeknek a kiemelt beruházásoknak a felülvizsgálatát.

Kijelenthetjük, hogy a kiemelt beruházások megvalósítását támogató törvény a közérdek helyett egyértelműen a kormányhoz közeli gazdasági érdekcsoportok javát szolgálja. Demokrácia- és gazdaságtorzító hatása van – vélik a szervezők. 

A Stop! Kiemelt beruházások akciócsoport által közzétett nyílt levelükben azt is kiemelik, hogy szükség van egy közös bizottságra, amelynek a szakpolitika és a pártpolitika szereplői is a részei, „mert valódi változás a kiemelt beruházások jogi hátterét és ezen keresztül gyakorlatát illetően kizárólag aktív együttműködéssel lehetséges” – írja a napi.hu

Kikapott a Barcelona, amivel már most bajnok a Real Madrid

A Barcelona hiába vezetett két alkalommal is a Girona ellen, végül kikaptak, így a Real Madrid már most bajnoknak mondhatja magát.

Nagy meccs vár a Paksra vasárnap, élőben közvetíti a tv

A Paks mérkőzését is élőben közvetíti a televízió, akik arra készülnek, hogy sorozatban második győzelmüket is megszerezzék.