Clouds
21 Budapest
Dollár
344,90 Ft
Euró
371,19 Ft
Font
432,10 Ft
Bitcoin
27,070 $

276 nap után visszatért a Földre a rejtélyes kínai űrhajó

MTI/EPA/XINHUA
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Mérföldkőnek számít a küldetés, Kína sikeres tesztről adott hírt.

Keveset tudni arról a titkos űrsiklóról, melyről korábban az a hír járta, hogy kémkedési célokat szolgáltat. Most azonban a kínai állami sajtó számolt be az eszköz földi visszatéréséről.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

A személyzet nélküli kísérleti űrhajó mintegy 276 napot töltött Föld körüli pályán, lényege pedig az újrafelhasználható űrtechnológia tesztelése volt – számolt be róla a Reuters.

Amerika nyomában a kínai űrsikló

Az északnyugat-kínai Csiucsuan indítóközpontba visszatérő űrhajó küldetéséről ugyanakkor részleteket nem közöltek, nem tudni azt sem, hogy pontosan milyen technológiákat teszteltek, és azt sem, hogy milyen magasságban keringett.

A kínai sajtó szerint azonban az újrafelhasználható űrhajó kényelmesebb és olcsóbb lehetőségeket biztosít a jövőbeli űrmissziók során. Nem mellesleg hasonló fejlesztés lehet a kínai űrsikló, mint az amerikaiak X-37B kódjelű típusa.

Erről valamivel többet tudni, a szintén személyzet nélküli és újrahasznosítható sikló több mint 900 napot töltött Föld körüli pályán, az autonóm gép pedig akár évekig is képes lenne keringeni.