Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

A koronavírus nagyon is jelen van az országban: 22 koronavírus-fertőzött gyermek van kórházban

Fotó: Unsplash/Vitolda Klein
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 10. - 06:52

Jelenleg 1500 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 22 gyermek.

Az RTL Híradójának megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megosztotta, koronavírus-fertőzöttek körében a gyermekek aránya az elmúlt hetekben nem érte el a 10 százalékot. A kórházakban jelenleg 1500 fertőzöttet ápolnak, közülük 22 fő gyermek.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Hozzátették, a koronavírus-járvány korábbi hullámaitól eltérő módon jelenleg magas a lakosság átoltottsága, illetve védettsége: az 5-11 éves gyermekek 13 százaléka, a 12-15 évesek 38 százaléka, míg a 16-17 évesek 58 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot.

Ahogy korábban is, úgy az oltás továbbra is kérhető akár háziorvostól, akár házi gyermekorvostól, továbbá kórházi oltópontokon is felvehető, ahová péntekenként időpontfoglalással és akár anélkül is lehet menni.

Az NNK felhívta a szülők figyelmét, hogy nyári gyermektáborba csak egészséges, tünetmentes gyerekeket küldjenek a szülők, hangsúlyozva, hogy a gyermekeket meg kell tanítani az alapvető higiéniás normákra, s amennyiben koronavírusos tüneteket észlelnek magukon, forduljanak a tábor szervezőihez, illetve a házi gyermekorvoshoz.

Az RTL Híradója által megkérdezett gyermekorvos megosztotta, napi szinten legalább 1-2 koronavírus-pozitív gyermekkel találkozik rendelőjében, Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke pedig a fertőzés gyermekek között történő terjedése kapcsán azt javasolja, hogy az a szülő, aki teheti, mielőbb kérje gyermekének a vakcinát.