Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,15 Ft
Euró
392,89 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
66,757 $

2023-as melegrekordok: megkongatta a vészharangot az ENSZ szervezete

Ahogy telnek az évek, egyre súlyosabb mértékű problémát jelent az ember okozta globális felmelegedés.

Fotó: Unsplash/Roxanne Desgagnés
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden közölte, hogy 2023-ban minden jelentősebb globális éghajlati rekord megdőlt, és 2024 még rosszabb lehet. Az ENSZ meteorológiai szervezete rámutatott, az óceánok folyamatos melegedése, valamint a tengeri jég zsugorodása masszív aggodalomra adnak okot.

A szervezet a globális éghajlat helyzetéről szóló éves jelentésében rámutatott, az átlaghőmérséklet az elmúlt 174 év adatainak rögzítése óta egyértelműen a legmagasabb szintet érte el 2023-ban, s 1,45 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet. Soron kívül Jelentős bővítés előtt állhat a Samsung gödi akkumulátorgyára

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az óceánok hőmérséklete 65 éve nem látott mértékben melegedett tavaly. A WMO ennek kapcsán friss jelentésében hangsúlyozta, a tengerek több mint 90 százalékán hőhullámok voltak tapasztalhatók az év során, amit a tengeri állatok sínylettek meg igazán.

Celeste Saulo, a WMO főtitkára a jelentés kapcsán úgy fogalmazott:

„A WMO közössége vörös riadót fúj a világnak. Amit 2023-ban tapasztaltunk, különösen a példátlan óceáni felmelegedés, a gleccserek visszahúzódása és az antarktiszi tengeri jég elvesztése miatt különösen nagy aggodalomra ad okot.”

A CNA szerint később, újságíróknak elmondta, hogy az óceáni felmelegedés azért is különösen aggasztó, mert „szinte visszafordíthatatlan”, és valószínűleg évezredekbe telik, mire megfordul ez a tendencia. Hangsúlyozta, rendkívül aggasztó a helyzet, főként a víz azon tulajdonságai miatt, melyek a légkörhöz képest hosszabb ideig megőrzik a hőt.

Júniustól hét kínai város lesz elérhető közvetlen légijárattal Budapestről

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy új közvetlen légi összeköttetés jön létre a két ország között.

Szerda este ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban, élőben adja a tv

Nagy kérdés, hogy Szoboszlai Dominik mennyi lehetőséget kap Jürgen Klopptól, mert mostanában egyre többször jelölte a kispadra a magyar válogatott csapatkapitányát.

Súlyos baleset történt az M1-esen, felborult egy autó

Felborult egy autó az M1-es autópályán, ami miatt a hatóságokat azonnal a helyszínre riasztották, és az érintett szakaszon forgalomkorlátozás van érvényben.