200 megapixeles kamerát pakolhatnak a legújabb Xiaomi mobiltelefonkba

Xiaomi
not image

Kulcsár Péter

2021.április.28 - 23:10

A Samsung ISOCELL szenzora volt az első egység, ami túlszárnyalta a 100 megapixeles álomhatárt okostelefonokban, a Xiaomi azonban ennek dupláját tervezi beszerelni következő generációs készülékeibe.

A Pocket Now hírportál szúrta ki, hogy az egyik bennfentes szivárogtató szerint akár már idén bejelentheti a kínai techóriás a Sony masszív, 200 megapixeles szenzorának alkalmazását.

Korábban arról lehetett hallani, hogy a szenzor egy 1/1,37″ konfigurációjú optikai formátumot kaphat, ami kisebb a jelenleg elterjedt, 108 megapixeles GN2-nél használt szenzorénál, méretében viszont megegyezik vele.

A szenzor állítólag támogatni fogja a 4 az 1-ben binning technológiát, mely révén a pixelméret 1,28 mikrométeres lehet, a végső kimeneti felbontás pedig akár 50 megapixelig emelkedhet, miközben egyes szakértők a 16 az 1-ben binninget is el tudják képzelni, bár ennek valóságtartalma kérdéses, mivel alig 12,5 megapixel kimeneti felbontást eredményezne.

A piacon lévő 108 megapixeles szenzorok 2-szeres és 3-szoros natív digitális zoomra képesek, attól függően, milyen konfigurációval vannak ellátva. A 200 megapixeles lencsék ezzel szemben jóval erősebbek lehetnek, és elegendőek ahhoz, hogy 16K-s videókat készíthessünk velük 30 FPS-sel, valamint 8K-s felvételeket 60 FPS-sel.

Mivel a magasabb felbontáshoz kisebb pixelek szükségesek, így összméreteiben könnyen elképzelhető, hogy egy robusztusabb kivitelezés várható.

A Xiaomi Mi 11 Ultra esetében már megfigyelhettünk hasonlót, az 1/1,12″-es GN2 szenzor miatt a hátsó kamera kitüremkedése ugyanis eléggé feltűnőre sikerült, ami korlátozhatja a felhasználói élményt is, bár ennek kiküszöbölését egy tokkal könnyedén megoldhatjuk.