Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Több mint 200 bálnát mosott partra a víz Tasmánia partjainál, csak néhányat tudtak megmenteni (képek, videó)

Fotó: MTI/AP/ABC
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 22. - 17:32

Noha az ausztrál állatmentők azonnal a helyszínre siettek, csak néhány tucat állatot tudtak megmenteni.

A tudósok is értetlenül állnak az esemény előtt, hiszen közel 200 bálna pusztult el Tasmánia nyugati partjainál egy heves hullámokkal tarkított tengerparti részen, az ausztrál vadvédelmisek pedig csupán néhány tucat állat életét tudták megmenteni.

Az egynapos mentőakciót nehezítették a körülmények, ám a fáradtságos munka után az állami vadvédelmi szolgálta közölte, hogy a partra vetett 226 bálnából mindössze 32 volt elég erős ahhoz, hogy túlélje a mentési folyamatot.

Sam Thalmann tengerbiológus az AFP-nek nyilatkozva megosztotta, azokat a bálnákat, melyek elég erősek voltak, hajókkal visszakísérték a tengerbe, hozzátéve, hogy minden túlélő bálnát megjelöltek, ám nem tartja kizártnak, hogy közülük páran újra a partra vetik majd magukat, ám remélik, hogy többségük inkább visszaindul a tengerbe.

A helyiek is kivették a részüket mentésből, s míg kiérkeztek a vadvédelmisek, az állatokat vödrökkel hordott vízzel locsolták, hogy életben tartsák őket, míg érkezik a szakszerű segítség, ám sok bálnán már akkor is látszott, hogy minden erőfeszítésük ellenére nem fogják túlélni.

Brendon Clark, az állami vadvédelmi műveletek vezetője megosztotta, sajnálatos módon rendkívül magas volt a halálozási arány a partra sodródott bálnáknál, hozzátéve, hogy nagy valószínűséggel a kedvezőtlen környezeti feltételek és a heves hullámok a partok közelében nagyon megviselték az állatokat.

Clark kiemelte, ezentúl az lesz a prioritás, hogy a lehető leghamarabb és biztonságos módon eltávolítsák a bálnák tetemeit a partról, mivel ha a sekély vízben, vagy a parton hagyják őket, akkor odavonzzák a cápákat, melynek következtében betegségek indulhatnak útjukra.

Mielőtt azonban eltávolítják a tetemeket, a tudósok mintákat vesznek az elpusztult bálnákból, hogy kiderüljön, hogyan és miért sodródhattak partra ilyen sokan. Egyes feltételezések szerint az lehet a szomorú esemény hátterében, hogy mivel a bálnák köztudottan kedvelik a társasági életet, nem kizárt, hogy követték idős és beteg társaikat a part irányába, ám csapdába estek, és visszaúszni már nem tudtak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.