Szokatlanul sok, több mint 20 gyilkos bálnát észleltek San Francisco partjainál

Fotó: Unsplash/Mike Doherty
Cool
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy bálnafigyelő túra során észlelték a szokatlanul népes gyilkos bálna, más nevükön kardszárnyú delfin csoportot.

Szokatlanul nagy számú gyilkos bálna csoportot észleltek Észak-Kaliforniában: egy bálnafigyelő túra során lettek figyelmesek a csapatra, még a múlt hónapban San Francisco partjainál. A megfigyelők szerint valószínűleg azért gyűltek össze, hogy megünnepeljék a sikeres fókavadászatot.

Michael Pierson, a túrát vezető Oceanic Society természetjárója nem akart hinni a szemének, amikor meglátta a gyilkos bálnák jellegzetes hátuszonyát:

„Felkiáltottam, hogy ‘gyilkos bálna’! Nagyon, nagyon különleges volt.”

A Los Angeles Times jelentése szerint a bálnacsapatot május 7-én kapták lencsevégre a Farallon-szigetek közelében, San Franciscótól mintegy 45 kilométerre nyugatra. A megfigyelők szerint azonban a gyilkos bálnák gyakrabban fordulnak elő a Monterey-öböl alatti mély óceáni kanyon környékén, noha a partvonaltól szinte bárhol megfigyelhetők egy átlagosan 8 kilométeres körzetben.

Nancy Black tengerbiológus és a Monterey Bay Whale Watch tulajdonosa megosztotta, a bálnafigyelő túrák legalkalmasabb helyszíne a Monterey-öböl, hiszen a kanyon közel van a parthoz, míg a Farallon-szigetek környékére több kilométeres hajóutat kell megtenni, és még így sem biztos, hogy észlelnek gyilkos bálnákat:

„Ők azok a bálnák, melyeket a legtöbb ember látni akar, amikor bálnalesre megy. Csak épp azt nem tudhatjuk, hogy mikor lesznek a közelben.”

A múlt hónapban azonban a túra során több, gyülekező családi csoportba botlottak bele, összesen 20-24 bálnát észleltek. Valószínűleg azért voltak a szigetek közelében, mert ebben az évszakban ott adnak életet a kis fókáknak a vemhes oroszlánfókák és fókák, és az emlősevő bálnák valószínűleg épp akkor lakmároztak, s együtt ünnepelték a sikeres vadászatot.