Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Egy 1944-ben lezuhant Messerschmitt vadászgépet találtak Vámosszabadinál (videó)

Vámosszabadi határában találtak rá az 1944 decemberében lezuhant Messerschmitt 109-es vadászgépre.

...svg content...Fotó: YouTube/amagyarhonvedseg
Belföld
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Továbbra is tömegével lehetnek a föld alatt második világháborús fegyverek, bombák, repülőgépek, harci járművek. Magyarország területén is nagy erővel zajlott akkoriban a háború, és nem telt el azóta olyan év, hogy ne került volna elő valamilyen fel nem robbant bomba, harci eszköz.

Legutóbb egy 1944 decemberében lezuhant Messerschmitt roncsaira bukkantak Vámosszabadi határában. Ennyi év távlatából is egyben maradt a motor, ami több mint értékes és más alkatrészek szintén jó állapotban maradtak meg az utókornak, az érdeklődöknek.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, a Magyar Roncskutató Egyesület szakemberei, valamint a roncs történetét ismerő helytörténeti kutató, Alasztics Ervin lehettek a helyszínen a kiemeléskor.

A Magyar Honvédség tájékoztatása szerint három és fél méter mélyről előkerült a gép motorja, illetve a törzséből és a szárnyából is kisebb darabok. A kutatásban résztvevők a roncs elszállítása előtt a helyszínen osztották meg a jelentős feltárás részleteit.