Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

15 ezer forintért végezte el az egyébként ingyenes ultrahangos vizsgálatokat egy zalai főorvos

Rendszeresen fogadta magánpraxisában kezelt betegeit az állami kórházban, s minden egyes egyébként ingyenes ultrahangos vizsgálatért cserébe 15 ezer forintot kért.

Fotó: Depositphotos
Bűnügy

Borbély Fanni

Szerkesztő

Újabb meghökkentő ügyletre derült fény: a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye szerint lebukott egy zalai főorvos, aki engedély nélkül, pénzért végzett ingyenes ultrahangos vizsgálatot a magánpraxisában kezelt betegein, míg az asszisztense a pénzek átvételében segédkezett.

Az ítélet alapján a zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos a magánrendelését a kórházban nyújtott állami finanszírozású egészségügyi szolgáltatással egészítette ki: rendszeresen fogadta magánpraxisában kezelt betegeit az állami kórházban, ahol aztán engedély nélkül, alkalmanként 15 ezer forintért végzett rajtuk egyébként ingyenes ultrahangos vizsgálatot. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

A főorvos asszisztense is részt vett a cselekményben, ugyanis segédkezett az ügyletek lebonyolításában, és a pénzek átvételében is. A Zala Vármegyei Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádolta meg a főorvost és az asszisztenst.

A Zalaegerszegi Törvényszék a főorvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, és halmazati büntetésként 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre, 10 millió forint pénzbüntetésre és 5 év orvosi foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. Az asszisztensét, mint bűnsegédet a bíróság halmazati büntetésül 1 év szabadságvesztés büntetésre ítélte azzal, hogy annak végrehajtását 2 év próbaidőre függesztette fel.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére eltérő minősítésért, a főorvos esetében súlyosításért fellebbezett. A vádlott és védője enyhítésért, a pénzbüntetés mérsékléséért, és kizárólag a szülész-nőgyógyász szakorvoslás foglalkozás történő eltiltás érdekében fellebbeztek. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta azzal, hogy mindkét vádlott cselekménye bűnszövetségben elkövetettnek is minősül.