Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
355,18 Ft
Euró
385,16 Ft
Font
451,73 Ft
Bitcoin
67,371 $

130 kilométerre a Hold felszínétől suhant el az Orion űrkapszula

Az űreszköz megkerülte égi kísérőnket, majd egy fotót is küldött a Földről.

...svg content...MTI/EPA/NASA / BILL INGALLS / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

A NASA űrhajója a déli órákban 130 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét. Az Orion összesen 34 percig tartózkodott a Hold túloldalán, ezen idő alatt nem lehetett kapcsolatot teremteni vele – írja a BBC.

Zebulon Scoville, a NASA repülési igazgatója elmondta: „Ez egyike azoknak a napoknak, amelyekről már nagyon régóta álmodoztunk. Ma reggel láttuk, ahogy a Föld lenyugszik a Hold mögött, miközben felkészülünk arra, hogy néhány éven belül ismét embereket küldjünk a Holdra. Ez megváltoztatja a világot” – tette hozzá. Soron kívül Minimálisan javult, továbbra is stabil Robert Fico állapota

Az Artemis küldetés szerdán vette kezdetét, a floridai Kennedy Űrközpontban, a NASA valaha épített legerősebb rakétájának indításával. Mivel ez egy tesztrepülés, ezúttal még nincsenek űrhajósok a fedélzeten – helyette három, több ezer érzékelővel borított próbabábu teszi meg a hosszú utat.

Az űrhajó az Apollo 11, 12 és 14 leszállóhelyei fölött is elrepült, majd november 26-án megdönti az Apollo-13 távolsági rekordját, amikor eléri a Földtől való 400 171 km-es távolságot. Két nappal később már több mint 430 000 kilométerre lesz bolygónktól, ezzel a legtávolabbra merészkedő űrhajóvá válik.

Ezt követően a kapszula megkezdi hazaútját, először a Hold, majd a Föld felé, ahol a tervek szerint december 11-én a Csendes-óceánba ereszkedik. Mindeközben az Orion kiszolgálómodulját építő Európai Űrügynökség is gondosan figyelemmel kíséri az űrhajót.