13 idős beoltott is meghalt a Pfizer vakcinájának beadása után Norvégiában

not image

Kolláth Benjámin

2021. január 15. - 13:06

“Nem látunk semmi olyat, ami aggodalomra adna okot” – tette közzé Norvégia gyógyszereket engedélyeztető hatósága azután, hogy 13 halálesetet találtak, melyek összefüggésbe hozhatóak a Pfizer vakcinájával.

“Nem látunk semmi olyat, ami aggodalomra adna okot” – tette közzé Norvégia gyógyszereket engedélyeztető hatósága azután, hogy 13 halálesetet találtak, melyek összefüggésbe hozhatóak a Pfizer vakcinájával.

Legalább 13 ember halt meg eddig Norvégiában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának mellékhatásai miatt, tette közzé az ország gyógyszerengedélyeztető hatósága, mindannyian olyan idős emberek voltak, akiknél a vakcina szokatlanul erős reakciót váltott ki.

Norvégiában december 27-én indult az oltási kampány, ahol a prioritást élvezők között az idősgondozók lakói is ott voltak. 23 ember halt meg nem sokkal az injekció beadását követően, ezekből 13-at az oltás mellékhatásaival hoztak összefüggésbe norvég orvosok, írja a helyi VG.no.

„Nem látunk semmi olyat, ami aggodalomra adna okot. Minden haláleset idős és legyengült, megbújó betegséggel rendelkező emberrel történt.” – mondta a norvég gyógyszerűgynökség orvosi igazgatója, Dr. Steinar Madsen.

Norvégiának ötmilliós lakossága van, Madsen korábban elmondta, hetente 350-400 ember hal meg a nyugdíjasotthonokban, ugyanekkor figyelmeztetett arra is, hogy az idősek rosszul is reagálhatnak a vakcinára.

Összesen 29-en mutattak jelentős tüneteket, ezek közül a 13 elhunyt mellett kilencen súlyosabb, heten enyhébb tünetektől szenvedtek, azonban tudni kell, hogy minden vakcina okozhat lázat, hányingert vagy egyéb eltúlzott immunreakciót.

A norvég közegészségügyi intézet a héten frissítette is az oltási tájékoztatót, hogy az új adatok is benne legyenek. Az orvosoknak ezentúl komolyabb vizsgálatoknak kell alávetniük a nyugdíjasotthonok lakóit az oltás előtt, illetve bekerült a tájékoztatóba, hogy a nagyon legyengült, beteg pácienseknél, akiknél alacsony már a várható élettartam, a vakcina haszna „elhanyagolható”.