100 fölé emelkedett a súlyos áradások áldozatainak száma

Tûzoltók homokzsákokkal erõsítik meg a Düssel folyó partját Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fõvárosában, Düsseldorfban 2021. július 14-én. A hosszan tartó heves esõzés áradásokat, földcsuszamlásokat okozott Németország középsõ és nyugati országrészében. MTI/EPA/Sascha Steinbach
not image

Borbély Fanni

2021. július 16. - 14:05

Egy Kölntől délre fekvő körzet szerint 1300 embert eltűntként tartanak nyilván.

Több mint 100 ember halt meg a Németországot és Belgiumot sújtó áradásokban, miközben a hatóságok kétségbeesetten próbálják felkutatni a több mint 1000 eltűnt személyt csak egy németországi körzetben.

Csak Németországban több mint 90 ember halt meg az országban évek óta nem tapasztalt brutális áradásokban. Attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedik, mivel újabb házak dőltek össze, míg Belgiumban a média szerint a halálos áldozatok száma legalább 14-re emelkedett.

Több mint 1000 embert nem találtak, és több ház is megsemmisült az árvíz sújtotta nyugat-németországi és belgiumi régiókban. Egész települések hevertek romokban, miután a megduzzadt folyók városokat és falvakat öntöttek el Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz tartományban, Belgiumban és Hollandiában.

Németországban évek óta ez a legsúlyosabb tömeges emberveszteség, és a számok várhatóan még tovább emelkednek. A Rajna-vidék-Pfalz északi részén, a Kölntől délre fekvő Ahrweiler körzetében a hatóságok szerint 1300 embert eltűntként tartanak nyilván, miközben az árvízzel sújtott területeken összeomlott mobiltelefon-hálózatok miatt a hozzátartozók számára szinte lehetetlenné vált, hogy a káoszban megtalálják egymást.

A szélsőséges időjárás a szomszédos Belgiumban is legalább 11 halálos áldozatot követelt a médiajelentések szerint. Egész közösségek hevernek romokban, miután a folyók átszakították partjaikat, és a napok óta tartó özönvízszerű esőzések után városokat és falvakat pusztítottak el. Péntek reggel a Köln közelében fekvő Erftstadtban a mentőcsapatoknak nehéz volt elérni a bajba jutott embereket, akik a figyelmeztetések ellenére visszatértek a házaikba.

Angela Merkel kancellár washingtoni látogatása során a Fehér Házban tartott beszédében azt mondta, hogy ez egy olyan nap volt, amelyet “a félelem, a kétségbeesés és a szenvedés jellemzett, és emberek százezrei szembesültek hirtelen a katasztrófával”.

“Együttérzésem és szívem mindazoknak szól, akik ebben a katasztrófában elvesztették szeretteiket, vagy akik még mindig aggódnak a még mindig eltűnt emberek sorsa miatt” – mondta, hozzátéve, hogy Luxemburgban és Hollandiában is sokakat súlyosan érintett a szélsőséges időjárás.

Merkel elmondta, hogy a német kormány “mindent megtesz, hogy segítsen a bajba jutott embereken”. Joe Biden amerikai elnök “őszinte részvétét” fejezte ki a tragédia miatt. A katasztrofális eseményt közvetlenül az éghajlati válságnak tulajdonították: Horst Seehofer német belügyminiszter azt mondta, hogy az országnak a jövőben “sokkal jobban fel kell készülnie”, és hogy “ez a szélsőséges időjárás az éghajlatváltozás következménye”.

Németországban az elmúlt hetekben a magas hőmérséklet és a száraz időjárás változékony volt, amelyet heves esőzések követtek. A tudósok szerint a szélsőséges időjárást súlyosbítja az éghajlati válság, Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének munkatársa pedig a Deutsche Welle-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az időjárás “intenzitását” az éghajlatváltozás “erősíti – és a további felmelegedéssel tovább erősödik”.

Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz tartomány kormányzója a tartományi parlamentben nyilatkozott: “Vannak halottak, vannak eltűntek, sokan vannak, akik még mindig veszélyben vannak… Soha nem láttunk még ilyen katasztrófát. Ez valóban pusztító.” Közben az észak-rajna-vesztfáliai parlament pénteken rendkívüli ülést tart.

A Rajna folyó vízszintje tovább emelkedhet, mivel az esőzések várhatóan folytatódnak, és félő, hogy egy gát átszakadhat. Az észak-rajna-vesztfáliai Rajna-Sieg megye hatóságai emiatt elrendelték több, a Steinbach víztározó alatti település kiürítését. Seehofer elmondta, hogy a szövetségi kormány célja, hogy a lehető leghamarabb pénzügyi támogatást nyújtson az érintett régióknak – írja az Independent.