Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Zsarolóvírusos kibertámadás ért 18 romániai kórházat

Az érintett kórházakban a zsarolóvírus leállította az egészségügyi ellátást irányító rendszert.

Fotó: Unsplash/Brandon Holmes
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Bleeping Computer értesülései szerint a romániai kórházak által az orvosi tevékenység és a betegadatok kezelésére használt Hipocrate Information System (HIS) ellen a hétvégén indult zsarolóvírusos kibertámadás, s jelenleg is offline állapotban van, miután titkosították az adatbázisát.

A román egészségügyi minisztérium egy közleményben számolt be arról, hogy 2024. február 11-12-én éjszaka egy masszív zsarolóvírusos kibertámadás vette célba a HIS információs rendszert működtető szervereket. A támadás következtében a rendszer leállt, a fájlok és az adatbázisok pedig titkosításra kerültek. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

A közleményből az is kiderült, hogy az incidenst informatikai szakemberek, köztük a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) kiberbiztonsági szakértői vizsgálják, s már folyamatban van a helyreállítási lehetőségek felmérése. Azt is megjegyezték, hogy a támadás által nem érintett többi kórház esetében is rendkívüli óvintézkedéseket léptettek életbe megelőzésképpen.

A beszámoló szerint a zsarolóvírus-támadás Románia különböző kórházait érintette, köztük regionális és rákkezelő központokat. A támadás után a DNSC kiberbiztonsági szakértői csoportja azt tanácsolta, hogy ne keressék meg az érintett kórházak informatikai csapatait, „hogy azok az informatikai szolgáltatások és adatok helyreállítására összpontosíthassanak”. Az egészségügyi minisztérium azóta közzétette az érintett kórházak listáját is: