Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,798 $

„Zombidrog” árasztotta el az Egyesült Királyságot, a szakértők megkongatták a vészharangot

A Tranq néven ismert xilazin használata először az Egyesült Államokban bukkant fel, mostanra azonban az Egyesült Királyságban is egyre komolyabb problémát jelent.

...svg content...Fotó: Unsplash/Robert Guss
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Rendkívül aggasztó tendenciára hívták fel a figyelmet szakértők az Egyesült Királyságban: a „húsevő drog”, vagy „zombidrog” olyan hihetetlen mértékű függőséget okoz, hogy a xilazin-túladagolásos halálesetek száma az Egyesült Államok egyes déli államaiban egyetlen év alatt megdöbbentő mértékben, 1127 százalékkal (!) nőtt.

Szakértők azonban most megkongatták a vészharangot, ugyanis az Egyesült Királyságban is egyre gyakoribbá válik a „zombidrog” használata: a szakértők különösen azért aggódnak, mert az anyagot vape-ekben és különböző tablettákban is kimutatták, ami azt jelenti, hogy az emberek anélkül is függővé válhatnak, hogy tudnák, kábítószert fogyasztanak. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Mit lehet tudni az új zombidrogról?

A xilazin egy nyugtató hatású gyógyszer, mely Tranq vagy Tranq dope néven is ismert. Alapvetően állatorvosok használják állatok nyugtatására, egy bizonyos dózis pedig elég erős ahhoz, hogy egy elefántot is kiüssön.

Az emberekre azonban jóval riasztóbb hatása van: a fogyasztókat „kómás” állapotba hozza, sokan a földön fekszenek magatehetetlenül a fogyasztás után, míg mások mozdulatlanul görnyednek „zombiként”.

A szer fogyasztása azonban ennél jóval súlyosabb egészségügyi következményekkel is jár: a hosszan tartó használat nagy, nyílt bőrfekélyeket is okoz, melyek elfertőződhetnek és rothadásnak indulhatnak, ami miatt a súlyos állapotban lévő fogyasztók végtagjait amputálni kell. További hatásai közé tartozik, hogy légzési nehézséget, alacsony vérnyomást és lassú szívverést is okoz.