Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,65 Ft
Euró
389,20 Ft
Font
455,00 Ft
Bitcoin
54,472 $

Varga Mihály: Magyarország lehet a zöld átállás egyik nyertese

A pénzügyminiszter szerint Magyarország a klímaváltozás elleni harcban jelentős eredményeket ért el.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen – jelentette ki Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.

A pénzügyminiszter elmondta: ha sikeresek akarunk lenni, zöldenergiát kell termelni és tárolni, a magyar kormány pedig minden ezzel kapcsolatos lehetőséget megragad. Magyarország a klímaváltozás elleni harcban jelentős eredményeket ért el, amelyek magukért beszélnek: azon kevés állam közé tartozik, aki 1990 óta úgy tudta az ipari termelését növelni, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkentette – hívta fel rá a figyelmet a pénzügyminiszter. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Azonban nyilvánvaló, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia: folytatnunk kell gazdaságunk átalakítását modern, fenntartható gazdasággá, ez komoly versenyképességi tényező is – tette hozzá. Mint mondta: az új világgazdasági rend, a zöld világgazdaság nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik, és mivel Magyarország időben fogott neki a zöld beruházásoknak, a versenyben jó esélyekkel vesz részt.

Varga Mihály az ülésen kijelentette: az adópolitika, az éghajlati célok költségvetésbe történő bevonása, a zöld kötvények kibocsátása mind hozzájárulnak a klímacélok eléréséhez, utóbbi szempontjából Magyarország különösen sikeres. 2020-ban a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként Magyarország megalkotta első Zöld Kötvény Keretprogramját és kibocsátotta első Zöld Kötvényét – emlékeztetett.

Magyarország 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöld Kötvényeket a hazai, illetve nemzetközi piacokon, összesen csaknem 1700 milliárd forint értékben, a kibocsátások sikerességét pedig a piac rangos díjakkal ismerte el – szögezte le. Varga Mihály az Egyesült Arab Emírségek meghívására vesz részt a COP28 ENSZ Klímakonferencia margóján szervezett Pénzügyi Napon.