Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,21 Ft
Euró
384,44 Ft
Font
451,25 Ft
Bitcoin
67,927 $

Változás lesz a magyar kriptopiacon

A kriptovaluták térhódítása globálisan egyre nagyobb méreteket ölt, azonban Magyarországon eddig nem volt egyértelmű szabályozás a kriptopénzekre vonatkozóan, egy új adótörvény tervezete alapján azonban most változás állhat be az ügyben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Bermix Studio
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Blockchain Magyarország Egyesület által kidolgozott javaslat alapján a Pénzügyminisztérium tavaszi adócsomagjában 2022-től leegyszerűsödhet a kriptopénzek utáni adózási rendszer.

„Habár pontos adatok nincsenek, a Magyarországon kriptoeszközökben tartott vagyon mértéke 300 milliárd forintra tehető. Aki eddig hozzá akart férni ehhez a vagyonhoz, könnyen elveszett az egyértelmű szabályozás hiánya miatt” Soron kívül Vitézy Dávid: nem lesz örökké miniszter Lázár János

– fogalmazott Kalocsai Kornél, a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke.

A kriptovalutákkal való kereskedés kifejezetten komplex és nehéz folyamat az adózás és a pénzmosási kritériumoknak való megfelelés miatt, melyre a magyar szabályozói és szolgáltatói szféra sem volt felkészülve. A Blockchain Magyarország Egyesület szerint az új rendszer komoly hatással lesz a kriptovaluták tulajdonosaira a jövő évtől.

Néhány ország (Málta, Észtország és Litvánia) már évekkel ezelőtt bevezette saját blokchain és kriptobarát szabályozását, melynek következményeképp igen komoly mennyiségű pénz áramlott be a gazdaságba, a nemzetközi kriptovalutákkal foglalkozó vállalatok pedig előszeretettel választják ezeket az országokat a letelepedésre.

Magyarországon jelenleg nem létezik konkrét szabályozás a kriptovaluták kereskedelmére, éppen ezért sokan elvesznek az adózás tengerében, hiszen nem tudják, pontosan mennyit és mikor kellene adózniuk. Az új adócsomag alapján a korábbi homályos 26,5 százalékos adókulcs helyett 15 százalékos személyi jövedelem adót kell majd megfizetni, szociális hozzájárulást azonban nem kell majd fizetni – írja a Napi.

Gyurcsány keményen beszólt Magyar Péternek: „Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy”

Gyurcsány Ferenc ismét jelentkezett, ezúttal kedd reggel osztotta ki Magyar Pétert, akit egy tőről metszett fideszes politikusnak nevezett, és egyúttal tehetségtelenebbnek is, mint Orbán Viktor miniszterelnököt

Vitézy Dávid: nem lesz örökké miniszter Lázár János

Az LMP jelöltje szerint biztosan nem ő nyerné meg a „ki van a legjobban Lázár Jánossal” versenyt, de azt gondolja, hogy a politikus Budapest-ellenes politikája visszaüthet.