Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Már négyszáznál is több jelölt lépett vissza a választásoktól

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a június 9-i önkormányzati és EP-választásokra jelölt politikusok közül 426-an már biztosan nem indulnak a pozíciókért.

...svg content...Fotó: Résztvevők a közmédia által szervezett uniós választási vitaműsor helyszínénél, a Várkert Bazárnál tartott ellenzéki demonstráción 2024. május 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A június 9-i önkormányzati és EP-választásokra állított jelöltek közül 426-an már nem indulnak el a megmérettetésen, derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfői adataiból. A kiesett jelöltek között 137 polgármesterjelölt, 216 egyéni listás képviselőjelölt, 40 egyéni választókerületi jelölt, 24 települési kompenzációs listás jelölt és 9 megyei pártlistás jelölt szerepelt, írja az MTI.

A jelöltség megszűnésének okai között szerepelhet a visszalépés, a választójog elveszítése vagy az elhalálozás is. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson több mint 500 jelölt esett ki a választás előtt. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A nemzetiségi választáson eddig 229 jelölt esett ki, közülük 207 települési nemzetiségi jelölt, 20 területi és 2 országos listás jelölt volt. A választási eljárási törvény értelmében a kiesett jelölteket le kell húzni a szavazólapokról.

A múlt hétig bekövetkezett változásokat a nyomda még le tudta követni új szavazólapok nyomtatásával, az ezután kieső jelöltek nevét azonban már a helyi választási irodáknak kell lehúzniuk a listáról. Az NVI honlapján közzétett adatok szerint jelenleg 4 főpolgármester-jelölt, 7643 polgármesterjelölt (köztük 107 fővárosi kerületi), 46 237 települési önkormányzati képviselőjelölt és 1930 megyei, illetve fővárosi listás jelölt indul a választásokon.

Összesen 55 814 önkormányzati választási jelölt száll versenybe a mandátumokért, amelyekből a népesség csökkenése miatt idén kevesebbet osztanak ki, mint 2019-ben, írja a 444.hu.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.