Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,38 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
65,922 $

Ekkor futhatnak be az első választási adatok

Fontos információkat közölt a Nemzeti Választási Iroda a vasárnapi választásokkal kapcsolatban.

...svg content...Fotó: Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének választási plakátja az Erzsébet körúton 2024. június 6-án. Az Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztása 2024. június 9-én lesz Magyarországon. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A vasárnapi helyi önkormányzati és európai parlamenti választások eredményeit várhatóan este 8 órától kezdi közölni a Nemzeti Választási Iroda (NVI), amelynek tájékoztatása szerint a június 9-i voksolás részvételi adatait és eredményeit a valasztas.hu oldalon teszik közzé.

Az NVI közlése szerint az előzetes számadatokat folyamatosan frissítik, bár a jelentős adatmennyiség feldolgozása miatt akár 10-15 perces csúszás is előfordulhat a háttérrendszerből történő adatátadás és a tényleges megjelenítés között. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

A június 9-i szavazás napján reggel 6 és este 7 óra között adhatják le voksaikat a választópolgárok Magyarország 10.119 szavazókörében. A személyazonosság és a lakcím igazolásához érvényes személyi igazolványra, útlevélre vagy jogosítványra lesz szükség, de az Európai Unió más tagállamainak megfelelő okmányai is alkalmasak az azonosításra.

Az EP-választáson a külképviseleteken is lehet szavazni, amennyiben a választópolgár május 31-én 16 óráig benyújtotta a regisztrációs kérelmét. A külképviseleti szavazáson elegendő a személyazonosság igazolása.

A hazai szavazóhelyiségekben csak azok voksolhatnak, akik szerepelnek a szavazóköri névjegyzékben, és bemutatták érvényes személyi okmányaikat. A nemzetiségi szavazólapokat kötelező zöld borítékba helyezni és azt lezárni, ellenkező esetben érvénytelennek minősülnek.

Országszerte összesen 10.025 féle szavazólap készült el a három különböző típusú választásra. A fővárosban a választók legfeljebb nyolc szavazólapot kaphatnak, a megyei jogú városokban ötöt, míg a többi településen négy és hét közötti számú voksolásra lesz lehetőség a helyi sajátosságoktól függően.

Akik külképviseleteken vagy levélben szavaznak, kizárólag az EP-választáson adhatják le voksukat.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.