Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Újabb európai turistaparadicsomnak lett elege a turistákból

Egyre több népszerű üdülőhely látja úgy, hogy a túlzott turistaáradat már több kárt okoz számukra, mint hasznot.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Most épp Mallorca kapcsán látott napvilágot a hír, miszerint a főváros, Palma önkormányzata szigorú intézkedéseket tervez bevezetni a turizmus korlátozására annak érdekében, hogy kezelje a tömegturizmus okozta problémákat.

Palma polgármestere, Jaime Martínez szerdán bejelentette, hogy a város nem engedélyezi újabb ingatlanok turisztikai célú bérbeadását. Az intézkedés egyértelmű célja, hogy enyhítsék a városban élő 450 ezer lakos helyzetét, ugyanis már most is több mint 50 ezer kiadó szálláshely található Palmán. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A tervezet szerint a város bizonyos zsúfolt területein, például a Paseo Marítimo és a Playa de Palma környékén korlátozzák az éjszakai szórakozóhelyek és bárok számát is, új kérelmeket pedig akkor sem hagynak jóvá, ha az egy megszűnő létesítmény helyére vonatkozna.

A kikötőbe érkező szállodahajók számát és méretét is korlátoznák, és Velencéhez hasonlóan belépődíjat vezetnének be a városba kiránduló utasok számára. Martínez szerint évente körülbelül 1,9 millió turista érkezik Palmába tengerjáró hajókkal.

A tervek között szerepel a belvárosba behajtó bérautók számának kvótázása és a csoportos idegenvezetések korlátozása is, azonban fontos információ, hogy az intézkedések többsége még nem lép életbe az idei turisztikai szezonban.

A múlt hétvégén körülbelül 10 ezer ember tüntetett Palma utcáin a tömegturizmus ellen, tiltakozva a város túlzsúfoltsága és a helyiek életkörülményeinek romlása miatt. A demonstrálók szerint a turisták nagy száma megnehezíti a helyiek életét, a bérlakások pedig megfizethetetlenné váltak a turizmus miatt.

Korábban Velence, a Kanári-szigetek és még egy svájci falu is úgy döntött, korlátozásokkal igyekszik javítani a helyi lakosok életkörülményein.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.