Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

Újabb csalási kísérlet: ezúttal az MNB nevével és logójával élnek vissza a bűnözők

„Víruskezelő program” letöltésére próbálják rávenni a gyanútlan áldozatokat.

...svg content...Fotó: YouTube/Magyar Nemzeti Bank
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közleményében figyelmeztetett arra, hogy újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni azzal, hogy nevét és logóját használják: egy most terjedő email-es csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le:

Forrás MNB

A MNB értesülései szerint ismeretlenek emailt küldenek magyar magánszemélyeknek, melynek pdf formátumú csatolmánya arról tájékoztat, hogy „Magyarország Nemzeti Bankja” által támogatott víruskezelő program letöltésével megvédhető a számítógép és a mobiltelefon, valamint annak segítségével biztonságba helyezhető a banki ügyfél vagyona. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Sőt, a nagyobb hitelesség elérése és a gyanútlan ügyfél bizalmának elnyerése érdekében a csalók a jegybank nevét, céglogóját, valamint Magyarország címerét is felhasználják. A hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, melyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat.

Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal azonban az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást, mivel ez a program nem vírusirtó, tehát nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait.

A jegybank emlékeztetett, nem levelez közvetlenül – vírusirtó vagy bármilyen üzleti megoldást ajánlva – lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó programot, továbbá nem ad megbízást arra vonatkozóan, hogy nevében ilyet bárki tegyen, illetve ezt hirdesse. Az MNB kéri, hogy minden banki ügyfél legyen körültekintő! Emailben érkező kérésre ne telepítsen semmilyen szoftvert, és eszközeire kizárólag ellenőrzött applikációt töltsön le.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.