Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,169 $

A szakértő szerint idén húsvétkor olcsóbb lesz a tojás, mint egy éve

Az ünnepek idején lehet némi drágulás, de az elmúlt évekhez hasonló kiugró értékekre nem kell számítani.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke nemrégiben arról beszélt: „Amíg a ’80-as, ’90-es években a 300 darabot is meghaladta fejenként az egy főre eső éves tojásfogyasztás, jelenleg ez mindössze 240 darab. Húsvét környékén jellemzően nagyobb a kereslet, 23-30%-os forgalomnövekedéssel lehet számolni”.

Hozzátette, ilyenkor a kiemelkedő időszakban a magyar beszerzés mellett bizonyos fokú importra is szükség van. De az alelnök az InfoRádióban arra is kitért, miszerint az árakat három tényező alakítja. Az egyik az árstop kivezetése után bevezetett új rendelkezés, ami a nagy forgalmú áruházak esetében a beszerzési áron való értékesítést teszi kötelezővé, illetve a kötelező akciózás. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

A másik tényező az energia és a takarmány ára, ahol az elmúlt évben komoly visszaesés történt, így a jó ideje kialakult árak érvényesülhetnek. A harmadik tényező pedig a kereslet-kínálat. „Ilyenkor a megnövekedett kereslet felfele nyomja az árakat, de ezekre az időszakokra készülnek a termelők, így a kínálat is megfelelő” – magyarázta Pákozd Gergely.

Majd azzal folytatta: „Figyelembe kell venni az Európai Unió nyitott piacát is, ahol szabadon áramlik a tojás az országok között, tehát ott, ahol vannak készletfeleslegek, azok megtalálják a helyüket”. Végül a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke hozzáfűzte, a statisztikák alapján kevesebbet kell fizetni a tojásért, mint egy éve – írja az Infostart.

Egyúttal kiemelte, bár a húsvéti időszakban várható némi áremelkedés, az elmúlt évekhez hasonló kiugró értékekre nem kell számítani. Korábban megírtuk azt is, hogy a közelgő húsvét alkalmából készült egy körkép, melyből egyebek mellett az is kiderült, melyek ilyenkor a magyarok slágertermékei, mit vásárolnak legszívesebben.