Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
67,142 $

Félszáznál is több tetováló festéket ellenőriztek, a felében allergén anyagot találtak

Meglepő eredményre jutottak amerikai kutatók, akik nemrég publikálták átfogó vizsgálatukat.

Fotó: illusztráció | unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Habár a tetoválóművészekre szigorú egészségügyi és higiéniai előírások vonatkoznak, nagyon úgy tűnik, hogy a festékek terén bizony komoly hiányosságokat találtak. Legalábbis ezt bizonyítja egy amerikai vizsgálat, amely rávilágított, hogy az összetevők listája sok esetben tévesen van feltüntetve a festékeken.

Mint azt az ACS Publications felületén közölték, az Egyesült Államokban a tetováló festékek akár 90%-ánál is felmerülhet ez a probléma, ráadásul olyan adalékanyagok feltüntetése is elmaradhat, amely allergiás reakciókat válthat ki a bőrön – számolt be róla a LiveScience. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

Ma már szinte minden tetováláshoz használt pigment szintetikus anyagokból készül, amelyek lehetővé teszik az élénk színeket, így egyre kevesebb a természetes összetevő a festékekben. A kutatócsoport vizsgálata szerint a legtöbb esetben a polietilén-glikolt nem tüntetik fel az összetevők között.

Ez azért is komoly probléma, mivel a polietilén-glikol allergiás reakciókat válthat ki, és bár számos gyógyászati termékben – köztük a hashajtókban is használják – hosszantartó kitettség esetén akár veseelégtelenséget is okozhat. Az összetevőt a vizsgált termékek több mint felében megtalálták.

Propilénglikolt 15 tintában is találtak, ám egyikben sem szerepelt összetevőként. A glicerinhez hasonló anyagot a tinta sűrítéséhez használják, és szintén allergén anyagnak számít. Többek között az elektromos cigaretták liquidjei is tartalmazhatják ezt az adalékanyagot.