Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

82 éves korában elhunyt Dan Lynch, az internet úttörője, a TCP/IP protokoll társfeltalálója

Munkája egyértelmű lépés volt a ma ismert internet kialakulása felé.

Fotó: Unsplash/Conny Schneider
PC

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Lynch az 1970-es években a Stanford Kutatóintézetben kezdett el dolgozni az úgynevezett TCP/IP protokollon. A protokoll lehetővé tette, hogy a különböző számítógépes hálózatok kommunikáljanak egymással, mindez pedig kulcsfontosságú lépés volt a globális internet létrejöttében.

A TCP/IP előtt az ARPANET ugyanis még egy egyszerűbb, NCP nevű protokollra támaszkodott, amely csak az ugyanazon a hálózaton lévő két számítógép közötti kommunikációt segítette elő. Lynch kulcsszerepet játszott az ARPANET fejlettebb TCP/IP-re való átállásában, megnyitva az utat az internet széles körű elterjedése és jövőbeli növekedése előtt. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

A TCP/IP-vel kapcsolatos úttörő munkáján túl Lynch volt az Interop alapítója is, egy jelentős számítógépes kiállításé, amely a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű kiállításává nőtte ki magát. Lynch emellett társalapítója volt a CyberCashnek, ami webáruházak számára nyújtott online fizetési szolgáltatást, ám ez a cég 2001-ben csődöt jelentett.

The New York Times értesülései szerint a 82 éves, veseelégtelenségben szenvedő Lynch szombaton hunyt el otthonában.