Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

Sztrájkra készülnek a Lufthansa földi kiszolgálói, ismét káosz fog uralkodni a légiközlekedésben

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 25. - 17:11

A Deutsche Lufthansa földi kiszolgálói szerdán egynapos sztrájkot tartanak, hogy megkapják a 9,5 százalékos béremelést, ezzel azonban folytatódik az utazási káosz, ráadásul a nyári szezon közepén.

Már eddig is több ezer járat törlésére kényszerítette a sok sztrájk és a munkaerőhiány a légitársaságokat, köztük a Lufthansát, ám most úgy tűnik, folytatódik a negatív széria.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Mint ismert, a repülőtereken az elmúlt időszakban gyakran uralkodott káosz, az emberek hosszú órákon át vártak kígyózó sorokban járataikra, ráadásul a koronavírus-járvány utáni nagy újranyitás sem egészen úgy sült el, ahogyan azt tervezték a légitársaságok.

A Reuters arról számolt be, hogy a Lufthansa földi kiszolgálói szerdára sztrájkot hirdettek, hogy kicsikarják a légitársaságból a 9,5 százalékos béremelést, ám a sztrájk miatt további járattörlések és késések várhatók szerdán, tekintettel arra, hogy a munkabeszüntetés kulcsfontosságú munkakörökben dolgozókat érint.

A Lufthansa azonban úgy véli, hogy a sztrájk “érthetetlen”, és garantáltan nagy terhet ró majd az utasokra, illetve a személyzetre. A munkabeszüntetés a német repülőtereket, köztük Frankfurtot, Düsseldorfot és Berlint érinti.

A Verdi szakszervezet júniusban 9,5 százalékos béremelést követelt, ami legalább 350 euró pluszt jelentene közel 20 ezer dolgozónak, akik egyre jobban érzik az inflációt, a repülőtereken uralkodó munkaerőhiány miatt pedig sokkal többet kelle dolgozniuk.

Habár a Lufthansa havi 150 eurós emelést ajánlott az év hátralevő részére, valamint további 100 eurós emelést 2023 elejétől, s a pénzügyi eredményektől függően opcionális további 2 százalékos emelést 2023 közepétől, a Verdi elutasította az ajánlatot arra hivatkozva, hogy még ez sem elegendő a szárnyaló infláció ellensúlyozására, mely Németországban júniusban elérte a 8,2 százalékot.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.