Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Ezrek tiltakoztak a szlovák parlament előtt a büntető törvénykönyv módosítása miatt

Többek szerint a tervezett módosítások elősegítenék a korrupció széles körű elterjedését az országban.

Fotó: A büntető törvénykönyv módosítása és a korrupciós ügyekkel, valamint a súlyos bűncselekményekkel foglalkozó különleges ügyészség (ÚSP) tervezett megszüntetése ellen tüntetnek Pozsonyban 2024. február 1-jén. MTI/EPA/Martin Divisek
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A civil társadalom és a nemzetközi szervezetek egyre növekvő ellenállásával szembesül a szlovák kormány a büntető törvénykönyv javasolt reformja miatt, amely a bírálók szerint aláássa a korrupció elleni küzdelmet és veszélyezteti az uniós forrásokat, számolt be róla az AP.

Több ezer tüntető gyűlt össze szerdán a pozsonyi parlament előtt, amikor a törvényhozók szavazásra készültek a jogszabályról, amely csökkentené a korrupcióért kiszabható büntetéseket és megszüntetné a kiemelt bűncselekmények kivizsgálására szolgáló különleges ügyészséget. Soron kívül MWC 2024: a Pixel 8 letaszította a trónról az iPhone-t

A Robert Fico miniszterelnök vezette kormány azzal érvel, hogy a reformokra a büntető törvénykönyv korszerűsítése és a különleges ügyészség túlkapásainak megszüntetése miatt van szükség, amelyet elfogultsággal vádol. Az ellenzék és számos jogi szakértő szerint azonban a változtatások gyengítik a jogállamiságot, és büntetlenséget biztosítanak a kormánypártokhoz kötődő korrupt politikusoknak és üzletembereknek.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a reformok veszélyeztethetik Szlovákia hozzáférését az uniós forrásokhoz, mivel az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki az uniós pénzek védelmére és az igazságszolgáltatás függetlenségére gyakorolt lehetséges hatásokkal kapcsolatban. Zuzana Caputova szlovák köztársasági elnök szintén ellenzi a reformokat, mondván, hogy azok veszélyeztetik az uniós forrásokat és sértik az alkotmányt.

A reformokról szóló szavazásra várhatóan csütörtökön kerül sor, ám a kormány közölte, hogy az EU-val folytatott konzultációt követően továbbra is nyitottak bizonyos módosításokra.