Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,32 Ft
Euró
393,00 Ft
Font
459,69 Ft
Bitcoin
67,275 $

Szijjártó Péter határozott véleményt fogalmazott meg a következő NATO-főtitkár kapcsán

A NATO-tagállamok képviselői a szövetség következő főtitkárának kiválasztásáról tanácskoztak, miközben felmerült egy közép-európai jelölt támogatásának lehetősége is.

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A NATO-tagállamok külügyminiszterei a szövetség jövőbeli vezetésének kiválasztása kapcsán fontos kérdéseket vitattak meg Brüsszelben. Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter a tárgyalások szünetében kifejtette, hogy szerinte a NATO történetében eljött az idő, hogy a szervezet főtitkára közép- vagy kelet-európai országból kerüljön ki.

Véleménye szerint minderre már csak azért is szükség lehet, mert a fő biztonsági kihívások is ebből az irányból érkeznek. Szijjártó Péter hozzátette, tisztában vannak vele, hogy számos tagállam a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte jelölését támogatja, azonban azt is egyértelművé tette, hogy Magyarország nem fog beállni ebbe a sorba. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

„Mivel a NATO védelmi szövetség, ahol a legmagasabb szintű bizalomra van szükség a vezetők irányában, Magyarország nem helyezheti bizalmát egy olyan személybe, aki korábban az ország térdre kényszerítéséről beszélt”, mondta. A külügyminiszter ugyanakkor pozitívan értékelte Klaus Iohannis román elnök jelöltségét, ugyanis, mint mondta, Magyarország már régóta szorgalmazza a NATO keleti szárnyának megerősítését, és üdvözölné, ha ez mindez a következő főtitkár személyében is tükröződne.