Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,83 Ft
Euró
398,17 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
65,694 $

Szijjártó Péter: Magyarország jól példázza a keleti-nyugati együttműködés előnyeit

Magyarország kiváló példája annak, hogy milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

...svg content...Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marko Djuric szerb külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. május 17-én. MTI/Purger Tamás
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a Fiberhome beruházásának bejelentésén arról beszélt, hogy a kínai vállalat Kisbéren hozza létre első európai üzemét, ahol optikai kábeleket fognak gyártani. Az elektronikai iparban elismert cég beruházása az első ütemben körülbelül 6,5 milliárd forint értékű lesz, amelyhez az állam 970 millió forinttal járul hozzá, ezzel 120 új munkahelyet teremtve.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a beruházás modern technológiát hoz Magyarországra, amely hozzájárul a hazai gazdaság technológiai színvonalának emeléséhez. Az elektronikai szektor jelenleg 130 ezer embert foglalkoztat, és tavaly több mint 11 ezer milliárd forintos termelési értéket produkált, írja az MTI. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

A miniszter szerint az utóbbi években a világgazdaság struktúrája jelentősen megváltozott, és a keleti világ számos területen az élre tört. „Nemcsak arról van szó, hogy a világgazdaság számos területén most már keletről fújják a passzátszelet és diktálják a tempót, de arról is, hogy a világgazdaság jövője szempontjából kulcsiparágaknak számító ágazatokban a technológiai fölény egyértelműen a keleti oldalon van” – mondta.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy míg tizenöt évvel ezelőtt a világban végrehajtott beruházások 80 százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, mostanra ez az arány megfordult. „Persze látjuk, hogy hatalmas képmutatás is van, hiszen a nyugat-európai országok által folytatott Kína-ellenes propaganda és a valóság között elég nagy lyuk tátong”, tette hozzá.

A miniszter fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy Magyarország nem alkalmaz diszkriminációt az érkező külföldi beruházások tekintetében. „Minket egy dolog érdekel, a nálunk beruházó vállalatoknak tiszteletben kell tartaniuk a szabályainkat és a törvényeinket, s ha ez így van, akkor örömmel fogadjuk őket” – mondta.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.