Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,71 Ft
Euró
396,21 Ft
Font
468,86 Ft
Bitcoin
65,314 $

Jelentős szélsőjobboldali előretörést hoz Ausztriában és Németországban az EP-választás

A 2024-es európai parlamenti választások eredményei szerint mind Németországban, mind Ausztriában megerősödtek a szélsőjobboldali pártok.

...svg content...Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az exit poll-adatok szerint Németországban a konzervatív CDU/CSU szövetség teljesített a legjobban, a szavazatok körülbelül 30%-át szerezhették meg. A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) a várakozások szerint 16 százalék körüli eredményt ért el, ezzel megelőzve Olaf Scholz kancellár balközép Szociáldemokrata Pártját (SPD) és koalíciós partnerét, a Zöldeket.

A konzervatívok és a szélsőjobb szerint az eredmények ismeretében véget érhet a Scholz-féle baloldali kormányzás, a mostani eredmények pedig a 2025-ös parlamenti választásokra is jelzésértékkel bírhatnak. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

Ausztriában is hasonló eredmények figyelhetők meg, ugyanis a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) érhette el a legjobb eredményt körülbelül 27 százalékos támogatottsággal, megelőzve a 23.5%-on álló konzervatív Néppártot és a szavazatok 23%-át begyűjtő szociáldemokratákat.

Fontos megemlíteni, hogy ezek egyelőre csak exit poll-adatok, a hivatalos eredményekre jó eséllyel a késő esti órákig várni kell.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.