Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Májusban szavazhat a parlament az európai minimálbérről

Az Európai Uniós minimálbérről szóló törvényjavaslatot a kormány jogalkotási programja szerint Nagy Márton tárcája nyújtja be áprilisban, a parlament pedig májusban szavazhatja meg.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta Kövér László házelnöknek a kormány 2024-es tavaszi parlamenti ülésszakra szóló jogalkotási programját, melyben 18 törvényjavaslat/módosítás található. A Semjén-javaslatban többek között szerepel a vízközműszolgáltatásról szóló törvénymódosítás, az igazságügyi tárgyú törvénymódosítások, a külföldi bizonyítványok és oklevelek hazai elismerése, valamint a 2025-ös központi költségvetés elfogadása a tavaszi ülésszakban.

Az atv.hu cikke szerint, amelyből a 24.hu szemlézett, az is kiderül: a Semjén-javaslat 6. pontjában ott van az Európai Uniós minimálbérről szóló törvényjavaslat is, ezt a kormány jogalkotási programja szerint Nagy Márton tárcája nyújtja be áprilisban, a parlament pedig májusban szavazhatja meg. Az Economx korábban arról írt, hogy az uniós szabály önmagában nem hoz érdemi bérfelzárkózást. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

A gazdasági portál értesülése szerint az uniós minimálbér-irányelv gyakorlati megvalósítása nem könnyű feladat, mivel nem csak a kötelező legkisebb bér összegét érinti, hanem például a szociális párbeszédet, a szakszervezetek megerősítését, az érdekképviseletek bevonását a munkavállalókat érintő döntéshozatalba, továbbá a munkahelyeken kötött kollektív szerződések számának jelentős növelését.

Ami a minimálbér konkrét összegét illeti, arról csak javaslatokat fogalmaz meg az uniós szabályozás, mivel a bérpolitika szigorúan tagállami hatáskör – teszik hozzá. De korábban arról is beszámoltunk, hogy a KSH adatai szerint tavaly novemberben 4,736 millióan dolgoztak Magyarországon, így egy év alatt 18 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Emellett azt is megírtuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a gyenge európai konjunktúra és így összességben a gyengébb kereslet negatívan járult hozzá az ipari teljesítmény alakulásához. A kormány intézkedéseinek eredményeképpen, továbbá a nemzetközi konjunktúra javulásával azonban a következő hónapokban a kormány várakozásai szerint már újra növekedés várható az ipari termelés volumenét tekintve.