Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Szakértők óva intenek a használt sütőolajban történő sütéstől

A spórolás jegyében sokan a mai napig felhasználják az egyszer már használt sütőolajat, szakértők azonban most megkongatták a vészharangot a gyakorlat kapcsán.

Fotó: Unsplash/Ashwini Chaudhary(Monty)
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Korábban is születtek olyan kutatási eredmények, melyek szerint a bő olajban sütés nem éppen a legegészségesebb, egyes kutatások szerint pedig a rák és a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat. Egy, az IFLScience által szemlézett friss tanulmányból pedig kiderült, hogy a használt olajban történő sütés jóval veszélyesebb az egészségünkre, mint gondolnánk.

A kutatásból kiderült, hogy a használt olajban való sütés súlyos következményekkel járhat egészségünk nézve: az egyik legriasztóbb az agyat érintő neurodegeneratív betegség: a tudósok patkányokon végeztek kísérleteket, melyek során megállapították, hogy a használt olajat fogyasztott patkányok koleszterinszintje, valamint májenzimértéke is növekedett, ráadásul májgyulladást is észleltek a kutatásban részt vett patkányoknál.

A kutatásban a használt olaj mellett a kutatók átrium-glutamátot is adtak a patkányoknak, az eredmények pedig kimutatták, hogy a kettő együttes fogyasztása további idegrendszeri károsodásokat okozott a rágcsálóknál.

A kutatók eredményeik kapcsán rámutattak, rendkívül káros az olaj több alkalommal történő felhasználása, mivel a többszöri melegítés miatt eltűnnek belőle az antioxidánsok és más egészséges összetevők, mindeközben pedig olyan, az egészségre rendkívül káros és veszélyes anyagok keletkeznek a használt olajban, mint a peroxidok, illetve a transz-zsírsavak.

Csalás miatt folyik nyomozás az Exit Travel ellen, egy dühös ügyfél festékszóróval üzent a cégnek

Az Exit Travel dunaszerdahelyi irodájának ablakát dekorálta ki valaki egy egyértelmű üzenettel.

Érkezik egy újítás a Chrome-ba, sokan szeretni fogják

Számos fejlesztést kapott a böngésző az elmúlt időszakban, és most egy újabb, az időnként szinte mindenki által használt PDF-ek aláírásával kapcsolatos funkció bevezetése is várható.