Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,79 Ft
Euró
393,34 Ft
Font
457,26 Ft
Bitcoin
66,743 $

Simon Harris lesz Írország legfiatalabb miniszterelnöke

Simon Harris 37 évesen lesz Írország legfiatalabb miniszterelnöke.

Fotó: EPA/DAMIEN EAGERS
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Hivatalossá vált, hogy Simon Harris lesz Írország legfiatalabb miniszterelnöke, miután a Fine Gael pártjában a vezetői verseny úgy ért véget, hogy nem jelentkezett más jelölt. Leo Varadkar a múlt héten jelentette be „személyes és politikai okokból” történő, meglepetésszerű lemondását.

A 37 éves Harris, a felsőoktatási miniszter volt az egyetlen jelölt, amikor vasárnap 13 órakor lezárult a jelölés, de csak április 9-én, a húsvéti szünet után fog összeülni az ügyben az ír parlament. Vasárnap a Westmeath grófságbeli Athlone-ban tartandó választási kongresszuson ismerteti majd vezetői prioritásait, melyen a párt jelöltjeit választják ki a júniusi európai parlamenti választásokra. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Sajtóértesülések szerint Harris várhatóan azt mondja majd, hogy azt szeretné, ha a jobbközép Fine Gael visszatérne az alapvető értékekhez, köztük a munka kifizetődővé tételéhez, a törvény és a rend betartatásához történő kemény fellépéshez és a gazdák támogatásához.

A BBC szerint Harrist széles körben jó kommunikátornak tartják, különösen a közösségi médiában. Több minisztériumban is megfordult, a koronavírus-járvány idején például az egészségügyi tárcáért felelt. S bár széles körben dicsérték a válság kezeléséért, bocsánatot kellett kérnie egy „szörnyű baklövésnek” nevezett esetért, miután egy rádióinterjúban tévesen azt mondta, hogy a Covid-19 előtt 18 másik koronavírus is létezett.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.