Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,79 Ft
Euró
393,34 Ft
Font
457,26 Ft
Bitcoin
66,743 $

Hamarosan vége a sárga csekkek korának, mindenhol kötelező lesz az új fizetés

Április elsejétől a sárga csekk nagy ellenségeként is emlegetett fizetési kérelmeket minden banknak kötelező lesz elfogadni.

Fotó: MTI/Kovács Attila
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Áprilistól bármelyik bank ügyfele kaphat egy gombnyomással befizethető átutalási kérelmet. Az MNB és a Giro abban bízik, hogy a határidőt követően egyre több közműszolgáltató, állami szereplő és hatóság küld majd fizetési kérelmet: így nem kell postára járni, számla- vagy kártyaadatokat beírni, vagy épp a csoportos beszedés automatikus pénzleemelésétől tartani.

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020-as elindulása óta létezik a fizetési kérelem, amely egy olyan azonnali átutalást jelent, amelyet a kérelmet fogadó fél tud jóváhagyni. Akár a kérelemben megjelölt összeget is átírhatja a címzett (ha a küldő fél ezt engedélyezte), egy gombnyomással pedig a pénzt elküldheti a kérelem indítójának. Természetesen a kérelmet el is lehet utasítani, vagy az ügyfél egyszerűen figyelmen kívül is hagyhatja – írja a Portfolio. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Ám a megoldás eddig nem vált be, mert a rendszer indulása óta mindössze 51 ezer kérelmet válaszoltak meg összesen 1,8 milliárd forint értékben. Most az jelenti a nagy változást, hogy a bankoknak április 1-től kötelező legalább fogadó félként megjelenni a piacon. A következő lépés a sárga csekkek kiváltására az lenne, ha a közműszolgáltatók és hatóságok (amelyek tömegesen alkalmazzák ma is a sárga csekkeket) papír helyett digitális fizetési kérelmet küldenének az ügyfeleiknek.

A cikkben kiemelik: a fizetési kérelem talán legnagyobb előnye a csoportos beszedéssel szemben az, hogy az ügyfél eldöntheti, mikor fizeti be, és egyáltalán, befizeti-e, tehát továbbra is „kézivezérlésű” kontroll alatt tartja a számláját, menedzselheti a likviditását. Ugyanakkor a csoportos beszedés verhetetlen ajánlat azok számára, akik egyszer beállították, és inkább biztosak akarnak lenni abban, hogy minden számlájuk be van fizetve.

Ami előnyös még az ügyfeleknek, hogy a szabályozó azt is előírta: a bankok a természetes személyeknek (azaz a lakossági ügyfeleknek) a fizetési kérelemre válaszul küldött tranzakcióért nem számíthatnak fel díjat. A sárga csekk befizetése a postán szintén ingyenes, ha valaki viszont utalja a sárga csekk alapján az összeget, akkor egy átutalás díját fizeti meg a bankjának – teszik hozzá. De korábban azt is megírtuk, hogy a mobilfizetés, online vásárlások terén hogyan alakulnak át a magyarok szokásai, amelyre egy friss kutatás eredményei világítottak rá.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.