Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,82 Ft
Euró
395,65 Ft
Font
468,49 Ft
Bitcoin
66,557 $

Repülőbalesetben elhunyt a legendás Apollo 8 űrhajósa

William Anders sincs már az élők sorában, aki egy repülőbalesetben vesztette életét a 90-es évei legelején.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jorge Gardner
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

William Anders nyugdíjazott űrhajós egyike volt az első három embernek, aki megkerülhette a Holdat a NASA küldetésének részeként. Ő volt az Apollo 8 egyik legfontosabb szakembere, aki 1968-ban rögzítette a híres „Earthise” néven elhíresült fotót, mely az egész világot bejárta.

Pénteken hunyt el egy kisrepülőgép-balesetben Washington államban. A 90 éves ex-űrhajós igazi legendának számított, akinek hosszú karrier és élet adatott meg. Többek között a NASA is tiszteleg az emléke előtt, aki sokat tett hozzá ahhoz, hogy az amerikai űrkutatás sikeres legyen. A légierő egykori pilótája nagy tapasztalattal rendelkezett és kiváló szakembernek tartották. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A Reuters azt írja, Anders egyedül vezette a gépet, amikor lezuhant a Jones-sziget partjainál. Egy egymotoros T-34 Mentorával repült, melyről felvétel is készült, ahogyan meredek merülésbe kezd, majd a vízbe csapódik a tengeren. Egyelőre nem tudni, mi történhetett pontosan, de lehetséges, hogy Anders rosszul lett, eszméletét vesztette a repülőn.

Anders még 1963-ban csatlakozott a NASA-hoz az űrhajósok harmadik csoportjának tagjaként, majd 1968. december 21-én az űrbe emelkedett, hogy felvételeket készítsen a Holdról. Újonc volt a programban, és eredetileg 1969-ben hajtották volna végre a küldetést, de aggódtak az oroszok programja miatt, így inkább felgyorsították a folyamatot.

Nem volt kockázatmentes az, amit akkor a NASA csinált, valójában jelentős kockázattal járt, hogy mindössze néhány hónapot adtak maguknak arra, hogy összehozzák a történelmi repülést. Végül sikerrel jártak, és Anders történelmet írt, aki hosszú éveken át fürdőzött ebben a népszerűségben.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.