Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Rekordot döntött a migráció tavaly az Egyesült Királyságban

A hivatalos adatok szerint tavaly rekordszintet ért el a migráció az Egyesült Királyságban, csakhogy ez komoly nyomást gyakorol a kormányra, mely egyik legfőbb politikai próbájának tekinti a témát.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) által közzétett legfrissebb adatok nyomán számolt be arról, hogy az Egyesült Királyságban tavaly 606 ezer fő volt a nettó migráció, ami azt jelenti, hogy mintegy 1,2 millió ember érkezett az országba, miközben ennek közel fele távozott.

Mindez annak ellenére történt, hogy az egymást követő konzervatív kormányok mind ígéretet tettek arra, hogy drasztikusan csökkentik az Egyesült Királyságba költöző emberek számát, különösen a Brexit nyomán. Pedig a Brexit-hívők azt hirdették, hogy a migráció csökkentése a szükséges lépés ahhoz, hogy az ország „átvegye az ellenőrzést” határai felett. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Rob McNeil, az Oxford Migration Observatory igazgatóhelyettese a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, a csütörtökön közzétett adatokat részben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések feloldása, továbbá a szomszédunkban dúló konfliktus is befolyásolta.

Hozzátette, ezek a számok tehát a világeseményeknek köszönhetőek, de annak is, hogy az Egyesült Királyság kormánya hogyan reagált ezekre a történésekre. Az adatok alapján az országba érkezők többsége, összesen 925 ezer fő nem uniós állampolgár volt, akik többségében munkavállalás és tanulás céljából, valamint humanitárius célok nyomán érkeztek az Egyesült Királyságba.

Egyes szakértők ennél magasabb számot jósoltak korábban, ám még ez az eredmény is komoly fejfájást okoz Rishi Sunak miniszterelnöknek, aki azt ígérte, csökkenteni fogja az országba érkezők számát. Noha az ígéret nem teljesült, eközben a kormány kritikusai arra hívták fel a figyelmet, hogy a migráció korlátozása negatív hatással lehet a kulcsfontosságú ágazatokra, például az egészségügyre, melyet már egy ideje komoly munkaerőhiány sújt.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.