Clouds
21 Budapest
Dollár
344,86 Ft
Euró
371,08 Ft
Font
431,95 Ft
Bitcoin
26,811 $

Rekordot döntött a migráció tavaly az Egyesült Királyságban

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hivatalos adatok szerint tavaly rekordszintet ért el a migráció az Egyesült Királyságban, csakhogy ez komoly nyomást gyakorol a kormányra, mely egyik legfőbb politikai próbájának tekinti a témát.

A CNN a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) által közzétett legfrissebb adatok nyomán számolt be arról, hogy az Egyesült Királyságban tavaly 606 ezer fő volt a nettó migráció, ami azt jelenti, hogy mintegy 1,2 millió ember érkezett az országba, miközben ennek közel fele távozott.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Mindez annak ellenére történt, hogy az egymást követő konzervatív kormányok mind ígéretet tettek arra, hogy drasztikusan csökkentik az Egyesült Királyságba költöző emberek számát, különösen a Brexit nyomán. Pedig a Brexit-hívők azt hirdették, hogy a migráció csökkentése a szükséges lépés ahhoz, hogy az ország „átvegye az ellenőrzést” határai felett.

Rob McNeil, az Oxford Migration Observatory igazgatóhelyettese a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, a csütörtökön közzétett adatokat részben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések feloldása, továbbá a szomszédunkban dúló konfliktus is befolyásolta.

Hozzátette, ezek a számok tehát a világeseményeknek köszönhetőek, de annak is, hogy az Egyesült Királyság kormánya hogyan reagált ezekre a történésekre. Az adatok alapján az országba érkezők többsége, összesen 925 ezer fő nem uniós állampolgár volt, akik többségében munkavállalás és tanulás céljából, valamint humanitárius célok nyomán érkeztek az Egyesült Királyságba.

Egyes szakértők ennél magasabb számot jósoltak korábban, ám még ez az eredmény is komoly fejfájást okoz Rishi Sunak miniszterelnöknek, aki azt ígérte, csökkenteni fogja az országba érkezők számát. Noha az ígéret nem teljesült, eközben a kormány kritikusai arra hívták fel a figyelmet, hogy a migráció korlátozása negatív hatással lehet a kulcsfontosságú ágazatokra, például az egészségügyre, melyet már egy ideje komoly munkaerőhiány sújt.