Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,53 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
63,812 $

Rejtélyes betegség terjed a kutyák között

Szakértők szerint a tünetek közé tartozik a köhögés, tüsszögés, orr- és szemváladékozás, valamint a letargia is.

Fotó: Unsplash
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Rejtélyes betegség terjed a kutyák között az Egyesült Államokban – írja a 24.hu a Sky News-ra hivatkozva. Kifejtik, a járvány augusztusban jelent meg Oregonban (az államban mostanra több mint 200 esetet regisztráltak), azóta pedig Colorado, Illinois és New Hampshire államból is érkeztek bejelentések.

Mint kiderült, a gyakran halálos kimenetelű eseteket egy közös vírus okozza, ám a légzőszervi megbetegedésekre irányuló vizsgálatok eddig nem vezettek eredményre. Szakértők szerint a tünetek közé tartozik a köhögés, tüsszögés, orr- és szemváladékozás, valamint a letargia is. Soron kívül Kizuhant az ötödik emeletről egy kisgyermek Csepelen

A betegség gyakran nyolc hétig tartó köhögés formájában jelentkezik, amely sokszor nem reagál a tipikus kezelésekre. Ám emellett tüdőgyulladás is kialakulhat az ebeknél, amely szintén nem feltétlenül reagál a gyógyszerekre. Ez utóbbi gyorsan súlyosbodhat, és gyakran már 24-36 órán belül is súlyos, vagy akár halálos végkimenetelhez vezethet.

Ezáltal az Oregoni Mezőgazdasági Minisztérium (ODA) azt kéri a kutyatulajdonosoktól, hogy legyenek nagyon óvatosak, és ha bármely tünetet tapasztalják a négylábúakon, azonnal vigyék őket állatorvoshoz. Megelőzésképp azt javasolják, hogy a házikedvenceket ne vigyék idegen állatok közé, csak a saját tálkájukból itassák őket, illetve ellenőrizzék, hogy minden oltást megkaptak-e.

Megjegyzik, a megbetegedett kutyák többsége más kutyákkal keveredett a kutyapanziókban vagy kiképzőiskolákban, s az állam kutatóintézeteiben jelenleg a beteg kutyákból származó vírusminták szekvenálását végzik.

Folytatódik az árcsökkentés a Lidl-nél, újabb 60 termék árát vitték lejjebb tartósan

Az áruházlánc már több mint 600 termék árát csökkentette az árcsökkentési programja keretében, amihez április elejétől újabb 60 árucikk csatlakozott.