Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,867 $

Próbarepülésen járt a Honvédség várva várt új katonai szállítógépe, videón az esemény

A brazil típus világszerte lenyűgözte az embereket, most pedig megtette próbarepülését. Várhatóan még idén megérkezik Magyarországra.

Fotó: Magyar Honvédség
Dél-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Honvédelmi Minisztérium friss közleményében számolt be arról, hogy február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra. A világszerte egyre nagyobb érdeklődést kiváltó brazil repülőgéptípus használatával a Magyar Honvédség újabb képességgel bővül a katonai légiszállítás terén. A próbarepülésről felvétel is készült:

A közleményben rámutattak, minden haderő alapvető igénye a mobilitás, mely a szárazföldi szállítás mellett egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légiszállítás fejlesztését. Mindemellett pedig a logisztikai feladatok összetettsége és bővülése is indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítórepülőgépek alkalmazását. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A Magyar Honvédség az AN-26-os katonai szállítórepülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ben két, világviszonylatban is a legmodernebbek közé tartozó, KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépet szerez be – jegyezték meg.

A Honvédség kiemelte, a KC-390 típussal a Magyar Honvédség a katonai légiszállítás terén eddig nem látott képességek birtokosa lesz: az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes repülőgép magyar változata alkalmas lesz légiutántöltésre, precíziós, légi teherdobásokra, valamit intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.

Végezetül megosztották, a gép sikeres első levegőbe emelkedésével kezdetét vette a légi tesztek sorozata, ezzel egyidőben pedig már tart a Magyar Honvédség szakembereinek képzése is az EMBRAER képzési központjában, hogy a 2024 folyamán Magyarországra érkező technikát felkészülten fogadhassák.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.