Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,633 $

Az új-zélandi pilótát túszul ejtő lázadók állítólag megöltek 13 indonéz katonát

Az indonéziai Pápua régióban élő szeparatista lázadók állítják, hogy legkevesebb 13 indonéz katonát megöltek, akik a hadsereg parancsára érkeztek, hogy kimentsék a fogságba esett új-zélandi pilótát, Phillip Mehrtenst.

...svg content...A pápuai rendõrség által közreadott képen indonéz rendõrök és katonák kísérik a kiszabadított utasokat az indonéziai Pápua tartományában fekvõ Timika repülõterén 2023. február 8-án. Az elõzõ napon landolás után szeparatista fegyveresek felgyújtottak egy kisrepülõgépet Pápua tartományban, az utasokat és a pilótát elrabolták. A lázadók kijelentették, nem engedik szabadon az új-zélandi állampolgárságú pilótát, ameddig az indonéziai kormány el nem ismeri Nyugat-Pápua függetlenségét. A hatóságoknak sikerült kiszabadítani a kisgép utasait, de a pilóta még mindig fogságban van egy ismeretlen helyszínen. MTI/EPA/Pápuai rendõrség
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN a Nyugat-Pápua Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (TPNPB) közleménye nyomán számolt be arról, hogy katonáik a hétvégén megtámadtak két indonéz katonai állást Nduga tartomány Yal és Mugi körzetében: a lázadók Mugi körzetben 13 indonéz katonát és két rendőri tisztviselőt lőttek agyon.

Egy holttestet már állítólag el is szállított az indonéz hadsereg, ám a lázadóknál továbbra is 12 holttest van. Vasárnap egy sajtótájékoztatón az indonéz hadsereg arról számolt be, hogy egyik katonájukat megölték, amikor a Mehrtens feltételezett fogvatartási helyének közelében lévő területet fésülték át. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A hadsereg továbbá azt is megerősítette, hogy pár katona eltűnt, és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem is tudták meghatározni tartózkodási helyüket.

Julius Widjojono katonai szóvivő megosztotta, már ismerik a pilóta tartózkodási helyét, és a művelet folyamatban van, ám hozzátette, az időjárási viszonyok „Pápua területén kiszámíthatatlanok”, ez pedig jelentősen megnehezíti a tervezett művelet végrehajtását.

A lázadók állításuk szerint vasárnap kilenc indonéz katonát végeztek ki, miután elfogták őket Yal körzetében. A gyilkosságok kapcsán hozzátették, a Yal katonai állás elleni támadás „bosszú” volt egy március végi indonéz katonai műveletért a térségben, amikor a csapatok megöltek egy terhes nőt és két lázadó harcost.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.