Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,16 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
68,726 $

Ötszöröse a hazai eper ára a külföldinek – ez áll a jelenség hátterében

Érhető, ha sokan inkább a külföldit választják, hiszen manapság egyébként is mindenhol elszálltak az árak. Most kiderült, mi az oka a brutális árkülönbségnek.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jacek Dylag
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Spirit FM-en beszélt arról, hogy aki szokott járni boltba, bizonyára tisztában van azzal, hogy akár négy-ötszöröse is lehet a magyar eper ára a külföldinek.

Apáti elmondása szerint azonban nem az inflációban vagy a magyar gazdaság rossz helyzetében keresendők az okok, sokkal inkább az ország klimatikus adottságaiban: Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

„Magyarországon a szamócaszezon április elején, vagy a hónap első felében kezdődik. Idén a korai kitavaszodás miatt 1-1,5 héttel előrébb van a szamócaszezon is, helyenként akár 2 héttel is, így már húsvét előtt megjelent a magyar szamóca a boltokban. De Magyarországon, a mi klimatikus adottságaink mellett a szamócák ilyen korán csak és kizárólag üvegházban, vagy fűtött fóliaházban teremnek meg, szabadföldön egyelőre nem.”

A szakértő ennek kapcsán rámutatott, az epret üvegházban vagy fóliaházban csak viszonylag drágán lehet előállítani, ennek eredményeképpen pedig jelenleg aranyáron kapni csak magyar epret. Apáti azt is elmondta, hogy ezzel szemben az import áru kapcsán épp fordított a helyzet.

Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban is hónapokkal korábban kezdődik a szezon, ezekben az országokban pedig jelenleg túlkínálat van, kármentésként pedig nyomott áron is hajlandók értékesíteni az epret. A szakértő kiemelte, „ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez a globalizált kereskedelemnek a jelensége”.

Az eper jelenlegi fogyasztói ára a boltokban 5000-6000 forint/kg körül mozog, a szakértő szerint azonban a szezon közepére akár 1000-1500 forint környékére is zuhanhat kilója, sőt, extrém esetben még akár 1000 forint alá is beeshet. A fenti országokkal ellentétben nálunk csak később, várhatóan május közepén lesz túlkínálat, amikor is az eper ára elérheti a legalacsonyabb árszintet.