Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,820 $

Országos rendezvénysorozatot indít a NAK – részletek

„Változó klíma, alkalmazkodó talaj- és vízgazdálkodás!” címmel indít országos rendezvénysorozatot a NAK.

Fotó: Unsplash/zhang kaiyv
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Országos rendezvénysorozatot indít a víz tájban tartásával kapcsolatos mezőgazdasági gyakorlatokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A „Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás!” című előadásokra február első felében hat helyszínen kerül sor. Az éghajlati szélsőségek egyre szélesebb termelői kört érintenek, veszélyeztetve ezzel a hazai élelmiszer-előállítást, amelynek egyik legfontosabb alapfeltétele a termőterület vízbiztonságának megteremtése. A probléma megoldása azonban túlmutat az öntözésen.

A jelenlegi tendenciák alapján a csapadékviszonyok egyre szélsőségesebbek lesznek hazánkban, gyakoribbá válhatnak az aszályos időszakok, továbbá nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadékkal lehet számolni, mely többletvizek gyorslefolyása nem tudja lehetővé tenni a talajba történő leszivárgást, így nem hasznosul kellőképpen. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

Emiatt a talajok egyre szárazabbá válhatnak, ami részben a talajszerkezet, a talajélet leromlásával járhat, a szerkezet nélküli talajt pedig könnyebben elfújhatja a szél, továbbá a talajok humusztartalma a magas hőmérséklet és a besugárzás hatására „eléghet”, lecsökkentve azok termékenységét.

Létfontosságú a megfelelő vízpótlás

A szántóföldi növénytermesztésben nem csak hozamtöbblet, hanem hozambiztonsági kérdés a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. A nedvesség megőrzéséért a gazdák is sokat tehetnek a talajtakarással, szintvonalas műveléssel, lazítással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal.

A vízmegőrzés érdekében a vizeket a tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken pedig a lehető leghosszabb ideig meg kell tartani. A víz tájban tartása elengedhetetlen feladat, amely nem csak a termőhely vízigényét képes biztosítani, hanem nagymértékben hozzájárul a talaj, a levegő és a térség optimális klimatikus viszonyainak kialakításához.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt feladatának tekinti a megfelelő talaj- és vízgazdálkodás kialakítását, az öntözésfejlesztés mellett a víz tájban tartásához szükséges gyakorlatok minél szélesebb körben való elterjesztését. Ennek érdekében február első hetében „Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás!” címmel országszerte hat helyszínen tart szakmai rendezvényt a NAK. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az érdeklődők ezen a linken jelezhetik részvételi szándékukat.

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.